Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Tetraevanghelul Sucevita 24 - editie 2018

0 opinii / Scrie o opinie
  • 550,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

TETRAEVANGHELUL SUCEVITA 24

MANASTIREA SUCEVITA, 2018

CARTE TIPARITA CU BINECUVANTAREA I.P.S. PIMEN, ARHIEPISCOPUL SUCEVEI SI RADAUTILOR

||||

Volumul de fata reproduce in varianta facsimilata Tetraevanghelul slavon Sucevita 24 realizat in Manastirea Sucevita dupa anul 1595 la comanda Voievodului Ieremia Movila

Tetraevanghelul Sucevita 24 este un omagiu adus in cinstea marelui eveniment – 100 de ani de la Marea Unire (1918 – 2018) a neamului romanesc in hotarele istorice ale tarii noastre

Editia prezenta a fost ingijita de Maica Stareta Stavrofora Mihaela COZMEI dimpreuna cu Obstea Sfintei Manastiri Sucevita

Fotograf/ Drd. Petru PALAMAR

Prelucrare imagini si tehnoredactare/ Drd. Petru PALAMAR. Ing. Cristian MUCILEANU, Dr. Alexandru PINZAR, Liviu STRUGARU, Pamfil STRUGARU, Raluca-Ancuta DONISAN, Matei GRIGORCIUC, Ionela-Codruta SOTROPA, Monahia Alexia STRUGARIU, Monahia Dionisia BLIDEA, Rasofora Ana BURIAN.

Traducatori/

Limba engleza si franceza: Bibliotecar Denise ROTARU, Lector Univ. Dr. Cristina DRAHTA

Limba rusa: Dr. Conf. Univ. Silviu ANDRIES–TABAC

Limba germana: Prof. Eduard MOHR, Prof. Ana-Maria VLAD

Redactor coordonator: Protosinghel Marcu PETCU

Coperta I si IV: Ferecatura Tetraevanghelului slavon Sucevita 24

Paginile IV si X: Lucrari de grafica ale doamnei artist plastic Constanta ABALASEI-DONOSA

||||

Extras din Predoslovie, semnata PIMEN, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor

Dumnezeu, cel nevazut cu ochiul trupului ni S-a facut cunoscut atat prin cuvintele sale, cat si prin icoana. Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu intrupat, este in fapt Icoana, adica „chipul lui Dumnezeu cel nevazut” (Coloseni 1, 15).

De aceea, inca din vechime, textul Sfintei Evanghelii din cartea ce cuprinde scrierile celor patru evanghelisti a fost insotit de sfinte icoane in manuscrisele numite Tetraevanghel. Acesta este deci temeiul pentru care o Sfanta Evanghelie scrisa cu mana pe pergament sau pe hartie cuprinde nenumarate icoane pictate, numite si miniaturi.

Se stie ca imaginea, si in mod deosebit icoana, patrunde cu atat mai adanc in sufletul nostru, cu cat intelegem mai bine cele comuncate prin cuvant. Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, numit Cuvantul S-a intrupat si aluat trup omenesc cum scrie Sfantul Evanghelist Ioan: „Si Cuvantul trup S-a facut si S-a salasluit intu noi” (Ioan 1, 14), pentru a ne darui plinatatea comunicarii si a comuniunii cu El.

Valoarea icoanei nu sta atat in calitatea ei de opera de arta, ci in aceea ca reprezinta fereastra prin care ni se comunica viata de sfintenie a persoanelor infatisate, prin care intelegem frumusetea vietii IN si CU Hristos. Sfintenia propriu-zisa care este Dumnezeu – „Fiti sfinti, pentru ca Eu sunt Sfant”(I Petru 1, 6) – transpare astfel chipul fiecaruia din cei care si-au conformat viata invataturii Lui.

Volumul de fata se doreste a fi un facsimil cat mai reusit al manuscrisului Sucevita 24, realizat la comanda si din evlavia Voievodului Ieremia Movila (1595 – 1600; 1600 – 1606).

Credem ca initiativa Maicii Starete Mihaela Cozmei de a tipari aceasta carte a fost inspirata de Duhul Sfant pentru folosul duhovnicesc al celor care vor avea in casele lor cuvantul ilustrat al Sfintei Evanghelii, atat de necesar in vremurile de astazi bantuite de multa tulburare sufleteasca.

Bunul Dumnezeu sa binecuvanteze cu bucuria mantuirii initiativa sfanta a Maicii Starete si osteneala colaboratorilor, ostenitorilor si, nu in ultimul rand, a sustinatorilor si contribuitorilor pentru tiparirea acestei opere ziditoare de suflet. 

SPECIFICATII

An aparitie 2018
Dimensiuni 25 x 35 cm