Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Studii de istorie si de spiritualitate crestina V Arheologie si Scripta varia

0 opinii / Scrie o opinie
  • 129,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Emilian POPESCU
Studii de istorie si de spiritualitate crestina V
Arheologie si Scripta varia
Editura Academiei Romane – Editura Basilica, Bucuresti – 2020
Pret 129,50 Lei
 

Extras/ Cuvant inainte
Dar cea mai insemnata descoperire o reprezinta un papirus, scris in limba greaca si tinut in mana dreapta de defunct. L-am fotografiat, dar textul lui nu-si va dezvalui continutul decat dupa scoaterea papirus-ului din mormant si conservarea lui pentru a putea fi citit.
Este intr-adevar o descoperire neintalnita in Europa, unde clima ei mai umeda nu permite pastrarea pe perioade indelungate a unor asemenea documente. Deocamdata se poate spune doar ca defunctul a fost o personalitate de prim rang a cetatii Callatis, ca pentru faptele sale deosebite a fost cinstit cu coroane de aur si mari demnitati. Papirus-ul poate reprezenta una dintre operele sale, si aceasta l-ar aseza alaturi de ceilalti carturari din Callatis, ca Demetrios, Heraclides Lembos, Satyros „Peripateticul”, cunoscuti in intreaga lume elenistica prin scrierile lor literare si stiintifice.
La Campulung Muscel am scos la iveala importante cladiri ale castrului roman, care in timp au fost consolidate, iar astazi formeaza cel mai de seama monument de epoca roman, transformat in muzeu.
Un alt capitol este intitulat Scripta varia, in care sunt grupate cateva articole si studii, unele chiar inedite. Intre acestea se afla si comunicarea prezentata de mine la Facultatea de Teologie din Bucuresti (24 aprilie 2018), cu prilejul aniversarii mele la 90 de ani, intitulata: Doua momente de rascruce in istoria europeana: 1. Convertirea imparatului Constantin cel Mare la crestinism (anul 312) si 2. Schisma cea Mare intre cele doua Biserici: Ortodoxa si Romano-Catolica (1054). Fapte si invataminte pentru viata.