Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Maria-Magdalena DROBOTA | Picturi murale extrase. Istorie – Restaurare – Monitorizare

0 opinii / Scrie o opinie
  • 105,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Maria-Magdalena DROBOTA    |    Picturi murale extrase    Istorie – Restaurare – Monitorizare

Editura ACS, 2019

Colectia Stiintific

Prefata – Tereza SINIGALIA

||||

Extras din prefata – INVITATIE

La ce sunteti invitat? Sa deschideti o carte cu un titlu care poate aparea ciudat si de neinteles celor profani, si atragator si interesant pentru specialisti.

Indiferent cine ati fi, nu refuzati sa cititi textul in paralel cu privirea aruncata peste imagini, care nu sunt simple ilustratii, ci surse complementare de informatie, intelegere si chei pentru a patrunde de fapt in intimitatea unui proces care are in vedere conservarea operei de arta, in cazul nostru al picturii murale.

Pentru ca aceasta carte nu se adreseaza exclusiv restauratorilor de pictura murala, ci oricui doreste sa afle ce inseamna „extragerea picturilor murale”, vazuta ca un demers particular, cu metodologii proprii de abordare, la care recurge de regula in extremis, atunci cand o impune starea de conservare a suportului de zidarie al monumentului (biserica din Bordesti, jud. Vrancea) sau cand acesta este amenintat din varii motive cu disparitia (biserica Ienei, bisericile fostelor manastiri Cotroceni si Vacaresti, din Bucuresti), cand in urma investigatiilor minutioase este descoperit un strat mai vechi de pictura ce merita pus in valoare (biserica manastirii Tismana, jud. Gorj, biserica manastirii Snagov, jud. Ilfov), dar in acelasi timp si repictarile au valoare istorica si artistica, renuntarea la ele dovedindu-se un act care ar priva monumentul de cunoasterea unor etape importante din existenta sa seculara. [...]

Care este soarta unei picturi extrase, replantate, restaurate? O repunem la locul sau de origine, deci o reintegram in spatiul si cu functiunea de la inceput stabilite? Ii cream un spatiu nou, posibil similar cu cel initial, dar strain totusi de atmosfera acestuia? Transferam piesa intr-un muzeu, unde se bucura de avantajele unui mediu protejat, dar nu isi mai indeplineste functiunile pentru care a fost creata, nu mai apartine unui tot coerent, ci devine un obiect in sine, cu o anumita valoare, sigur artistica, dar atat!

Dilema este profunda, iar raspunsul trebuie sa fie unul responsabil.

Pentru aceasta responsabilitate pledeaza cartea Mariei Magdalena Drobota, nascuta dintr-o Teza de doctorat la Facultatea de arte Vizuale si Design din Iasi, dar avand in urma ani de studiu, de experienta de restaurator, de pasiune pentru cercetare, neinfranta de dificultatile unei profesiuni care cere renuntare si daruire.

SPECIFICATII

An aparitie 2019