Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Invataturi si rugaciuni pentru pomenirea celor raposati

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:CK_9349
  • 20,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Invataturi si rugaciuni pentru pomenirea celor raposati

Editura Universul – Chisinau

Editie ingrijita de Sfanta Manastire „Nasterea Maicii Domnului”, Raciula si de Pr. Prof. Dr. Eugeniu ONICOV

 

 

 

 

Extras/ Cuvant inainte

Moartea este o realitate, face parte din fiinta noastra, iar prezenta ei incepe sa prinda forme odata cu trecerea timpului. In copilarie, cand tineretea ne invaluie pretutindeni, nu ne gandim la moarte decat accidental. Insa, odata cu inaintarea in varsta, atunci cand cercul prietenilor, al rudelor, sau al cunoscutilor se micsoreaza, devenim din ce in ce mai constienti de realitatea mortii.

Pregatirea pentru ceasul mortii se refera la marturisirea pacatelor si la primirea Sfintei Impartasanii, la lumanarea sau candela care se tine aprinsa, precum si la impacarea cu cei dragi. Sunt situatii insa in care, din cauza starii grave in care se afla bolnavul si a neputintei medicului de a-i salva viata, bolnavul sa nu se poata pregati pentru trecerea la cele vesnice. In acest caz, Biserica a randuit ca preotul sa poata oficia o randuiala liturgica numita „slujba la iesirea cu greu a sufletului”. Astfel, preotul este chemat atunci cand cineva se lupta cu moartea si se roaga pentru ca acesta „sa fie dezlegat de toata legatura, de tot blestemul (...) sa faci fara durere dezlegarea din trup a sufletului robului Tau, (...) sa se odihneasca in locasurile cele vesnice, cu toti sfintii”, asa cum subliniaza rugaciunea finala.

Desi este foarte greu pentru oricine sa se gandeasca la astfel de momente, aici prezentam etapele principale ale slujbei efectuate de preot pentru iesirea sufletului, precum si cateva rugaciuni pe care le poti rosti atunci cand cineva apropiat se afla in aceasta situatie.