Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Icoana Μaica Domnului Injunghiata – Esfagmeni , Manastirea Vatopedi - Icoana cu foita de aur si matase, pe lemn (reproducere)

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:I_FM_0003
  • Autor: Atelier
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Reproducere a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului Injunghiata – Esfagmeni, icoana cu foita de aur, pe lemn (metaxotipie). 

 

Traditia spune:

 

Aceasta icoana facatoare de minuni este o fresca din secolul al XIV-lea amplasata in pridvorul Paraclisului Sfantului Dimitrie, care a fost adaugat katholikon-ului Sfintei Manastiri Vatoped. Din lucrarea „Locuri de inchinare ale Sfintei Manastiri Vatoped”, capitolul „Despre minunea petrecuta cu Sfanta Icoana a Maicii Domnului (in)Junghiata” aflam urmatoarele: Un ierodiacon, eclesiarhul katholikon-ului, ajungea in repetate randuri, date fiind indatoririle ascultarii sale, cu intarziere in trapeza. La un moment dat, din pricina unei asemenea intarzieri, trapezarul refuza sa ii mai dea eclesiarhului portia cuvenita de mancare. Cu sufletul plin de revolta pentru cele petrecute, ierodiaconul se intoarse in biserica si oprindu-se in fata icoanei Maicii Domnului, ii grai: „Pana cand o sa te tot slujesc si o sa ma ostenesc pentru tine, iar tu nici macar de hrana mea nu te ingrijesti?”. si luand un cutit, lovi chipul Maicii Domnului, din care, de parca ar fi fost viu, incepu sa curga sange. Ierodiaconul orbi pe loc si cazu la pamant, ca iesit din minti. in aceasta stare ramase in fata icoanei timp de trei ani, plangand si rugand-o pe Maica Domnului sa fie iertat. Dupa trecerea celor trei ani, Maica Domnului i se arata egumenului, instiintandu-l de tamaduirea ierodiaconului ce indraznise sa ii loveasca icoana, dar spunandu-i, totodata, ca mana ce lucrase aceasta batjocorire va fi pedepsita. intr-adevar, dupa adormirea ierodiaconului, odata cu mutarea ramasitelor sale, vazura toti cum, spre deosebire de restul trupului care se dezlegase in cele din care fusese alcatuit, mana sa dreapta ramasese neputrezita si astfel se pastreaza pana astazi. Odata, un preot, pelerin in Manastire, indoindu-se de aceasta minune, isi puse neincrezator degetul in locul vechii lovituri de cutit, de unde tasni indata sange. Cutremurat de minune, preotul nu apuca sa iasa din katholikon, cazand jos mort.

 

De unde provine icoana Maicii Domnului Injunghiata – Esfagmeni?

Icoana Maicii Domnului Injunghiata – Esfagmeni provine de la Manastirea Vatopedi, Sfantul Munte Athos, Grecia. Aceasta icoana cu foita de aur, pe panou de lemn, este o reproducere de cea mai buna calitate a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului Injunghiata – Esfagmeni, pictata original de parintii de la Sfanta Mare Manastire Vatopedi, cu sute de ani in urma, dupa traditia bizantina. 

 

De ce au aceste icoane aceeasi calitate cu a icoanelor pictate si de ce rezista la fel de bine in timp?

Tehnica realizarii icoanei Maicii Domnului Injunghiata – Esfagmeni se numeste metaxotipie si intruneste unele dintre elementele pe care le regasim si in arta pictarii de icoane bizantine: icoanele au foita de aur, icoanele sunt realizate cu pigmenti (culori)  naturali pe panou din lemn, icoanele sunt vernisate. Metaxotipiile rezista in timp la fel de bine ca icoanele pictate. 

 

Icoana vine in patru formaturi (dimensiuni), cu agatatoare de perete si cu suport pentru masa: icoana format A3, icoana format A4, icoana format A5 si icoana format A6. 

Preturi pentru icoana Maicii Domnului Injunghiata – Esfagmeni, in functie de format: 

Icoana format A6 - pret 125 lei 

Icoana format A5 – pret 285 lei

Icoana format A4 – pret 470 lei

Icoana format A3 – pret 720 lei. 

 

Are certificat de autenticitate icoana Maicii Domnului Injunghiata – Esfagmeni? 

Icoana Maicii Domnului Esfagmeni – Injunghiata vine cu certificatul de autenticitate conferit de parintii de la Sfanta Mare Manastirea Vatopedi, din Sfantul Munte Athos, Grecia. Certificatul este lipit pe partea din spate a icoanei. 

 

Icoana poate fi comandata online aici, cu un simplu click, in aceasta pagina, selectand formatul (dimensiunea) dorit. Livrarea icoanelor cu foita de aur, pe lemn se face, de regula, de pe o zi pe alta, in orice localitate de pe cuprinsul Romaniei. 

Pentru cei care vor sa ne viziteze magazinul de icoane ortodoxe, va asteptam in magazinul nostru de icoane din Bucuresti, Strada Bibescu Voda, nr. 20, Sector 4. 

 

De ce facem acest demers?

Acum orice credincios are in sfarsit posibilitatea de a putea cumpara si aseza in propriul camin o reproducere de calitate a unei icoane facatoare de minuni la care are evlavie. Mai mult, credinciosul are privilegiul de a-si imbogati casa cu o reproducere a uneia dintre icoanele facatoare de minuni de la Sfanta Mare Manastire Vatopedi, din Sfantul Munte Athos, Grecia. 

Pe langa acest aspect, vorbim si despre latura financiara. Icoanele cu foita de aur si matase, pe lemn – metaxotipiile – sunt si vor fi intotdeauna mai accesibile ca pret, in comparatie cu icoanele pictate pe lemn, cu sau fara foita de aur. Acum oricine are posibilitatea sa aiba acasa, la loc de cinste, icoana la care are evlavie.

Icoanele cu foita de aur si matase, pe lemn – metaxotipiile – fac trecerea de la icoanele imprimate pe hartie la icoanele pictate pe lemn, cu foita de aur, care sunt de dorit in casa fiecarui crestin. 

 

In cele ce urmeaza, gasim cateva raspunsuri de mare folos, oferite de Parintele profesor Constantin Coman, la unele dintre cele mai intalnite intrebari despre icoana si rolul acesteia in viata crestinului (extrase din cartea Parintelui profesor „Casa crestinului”):

 

Ce fel de icoana trebuie sa punem in casa? 

Este bine ca sa punem in casele noastre icoane pictate pe lemn dupa randuiala Bisericii. In lipsa celor pictate pe lemn, se pot folosi si cele pe hartie, fie lipite pe lemn, fie inramate. Este foarte important sa distingem intre icoana adevarata si tabloul religios. Icoana adevarata este cea care ne arata chipul indumnezeit al Mantuitorului, al Maicii Domnului si al sfintilor, iar tabloul religios este cel care infatiseaza numai chipul omenesc al acestora. Crestinul nu trebuie sa se zgarceasca tocmai atunci cand cumpara o icoana.

 

Cand este momentul sa oferim o icoana in dar? De ce oferim icoane in dar?

In traditia noastra se pastreaza credinta ca este bine ca icoana sa o primesti in dar. Un lucru foarte frumos! De aceea, amintim aici, momentele prielnice pentru un astfel de gest binecuvantat. Este frumos si foarte potrivit ca nasul sa daruiasca prima iconita la botez. El poate oferi icoana cu chipul sfantului al carui nume il pune copilului. La fel, nasii de cununie. Ei pot oferi la cununie, in biserica, finilor lor, icoana sfantului care doresc ei sa le fie ocrotitor al casei si al familiei noi. Parintii, pot si ei sa daruiasca o icoana copiilor, cand acestia se muta la casa noua. In toate aceste prilejuri, sau cu alte ocazii, preotul parohiei poate si el sa ofere icoane credinciosilor sai. Putem oferi o icoana in dar prietenilor nostri, folosindu-ne de un prilej anume sau de o simpla vizita. Se vor bucura mai mult decat ne inchipuim. Atentie insa, icoana daruita sa fie de cea mai buna calitate. Daca totusi nu primim in dar icoana, este de la sine inteles ca nu vom sta fara icoana asteptand, ci ne-o vom procura singuri. 

 

Cand si cum se sfinteste icoana?

Inainte de a fi asezata in casa, icoana noua se aduce la biserica pentru a fi sfintita. Ea se lasa la biserica - de obicei patruzeci de zile - timp in care este tinuta in Sfantul Altar. Intre timp, sau la sfarsitul celor patruzeci de zile, preotul o sfinteste, stropind-o cu apa sfintita si rostind rugaciunile randuite. Este bine ca preotul sa scrie pe spatele icoanei data sfintirii, hramul bisericii unde a fost sfintita si numele sau. 

 

 

Reproduceri dupa icoanele facatoare de minuni de la Sfantul Munte Athos:

 

Icoane facatoare de minuni de la Sfanta Mare Manastire Vatopedi: Icoana Maica Domnului Vimatarissa sau Ktitorissa – Intemeietoarea, Icoana Μaica Domnului Paramythia – Mangaietoarea, Icoana Μaica Domnului Esfagmeni – Injunghiata, Icoana Maica Domnului Eleovrytissa – Izvoratoarea de ulei, Icoana Maica Domnului Pantanassa – Imparateasa tuturor. 

Icoane facatoare de minuni de la Manastirea Iviron: Icoana Maica Domnului Portaitissa – Portarita. 

Icoane facatoare de minuni de la Manastirea Dochiariu: Icoana Maica Domnului Gorgoepikoos – Grabnic-Ascultatoarea. 

Icoane facatoare de minuni de la Manastirea Xenofont: Icoana Maica Domnului Odighitria – Indrumatoarea, Icoana Maica Domnului Keharitomeni – Cea plina de har. 

Icoane facatoare de minuni de la Biserica Protaton, Kareia: Icoana Maica Domnului Axion Estin – Vrednica esti.