Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Constantin NOICA | Interpretari la Platon

0 opinii / Scrie o opinie
  • 79,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Constantin NOICA    |    Interpretari la Platon

HUMANITAS, 2019

Editie ingrijita si cuvant inainte de Grigore VIDA

||||

Lucrurile repetate de multe ori sunt cel mai adesea false – si totusi voi repeta aici ceva ce s-a mai tot spus: posteritatea lui Noica n-a fost una fericita. La nivelul cel mai de jos il vedem acaparat de nationalisti, acei „dascali de simtire romaneasca” care ar vrea sa ne infioram la auzul lui „intru” sau „badisor”. Urmeaza „specialistii in filozofie romaneasca”, iar trecerea de la unii la altii e lina, mai ales cand istoria filozofiei romanesti e pusa sa-si intinda radacinile pana la Zamolxe. Izbitor la acestia e ca sunt specialisti numai in filozofie romaneasca si perfect autarhici: scriu numai pentru ei, in reviste fara peer-review conduse de ei, sub egida unor institute ale lor – si totul in romana, putand prolifera la nesfarsit. Din nefericire, cu cat aceasta maculatura sporeste, cu atat mai grea devine lespedea de pe gandirea lui Noica.

Sunt apoi specialistii autentici, trecuti prin filozofia universala si care au reusit sa scape de pacostea provincialismului, avand de spus lucruri care fac sa progreseze cunoasterea. Dar acestia il ignora total pe Noica; doar vagi amintiri despre „sentimentul paraguayan al fiintei” si, desigur, „intru”. Si pe urma, ce s-ar putea incepe, in fond, cu un filozof atat de traditional? Totusi, pentru acestia ar merita recuperat Noica, de la care pot invata ceva important, pornind chiar de la volumul de fata, dupa cum vreau sa arat.

Ce sare in ochi de la prima vedere este cat de putine referinte citeaza Noica in interpretarile sale la Platon. Cand o face, sunt autori absolut clasici (Wilamowitz, Ritter, Friedlaender etc.); aproape ai senzatia ca e indispus sa-si intrerupa gandul pentru a-l verifica prin literatura secundara. Si totusi nu se simte ca ar lipsi ceva. Nu e decat firesc ca un studiu sa-si propuna sa dea seama de ce s-a scris pana la acel moment; e si un semn de respect fata de munca inaintasilor.

SPECIFICATII

An aparitie 2019