Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

C.G. JUNG | Amintiri, vise, reflectii. Consemnate si editate de Aniela JAFFE

0 opinii / Scrie o opinie
  • 47,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

C.G. JUNG    |    Amintiri, vise, reflectii. Consemnate si editate de Aniela JAFFE

HUMANITAS, 1996, 2017

Colectia MemoriiJurnale

Traducere si Nota de Daniela STEFANESCU

Editie revazuta

||||

Extras din primul capitol – Copilaria (pp. 36-37)

Am ajuns la o biserica si mama a spus: „Asta e o biserica catolica.”

Curiozitatea mea, amestecata cu teama, m-a facut sa fug de langa mama, pentru a privi inauntru, prin usa deschisa. Am mai apucat sa vad lumanarile mari pe un altar bogat impodobit (era in perioada Pastelui), cand, deodata, m-am impiedicat de o treapta si mi-am ranit barbia de la un razuitor de fier. Stiu doar ca, atunci cand parintii m-au ridicat de jos, sangeram rau. Aveam o stare de spirit ciudata. Pe de o parte, mi-era rusine ca prin tipatul meu atrasesem asupra mea atentia credinciosilor aflati in biserica, pe de alta, aveam simtamantul de a fi comis ceva interzis: iezuiti – draperie verde – secretul capcaunului... Aceasta este deci biserica catolica, aceea care are de-a face cu iezuitii. Ei sunt de vina ca m-am impiedicat si am tipat!

Ani in sir n-am mai putut pasi intr-o biserica catolica fara sa ma simt cuprins de o teama tainica la ideea de sange, cazatura si iezuiti. Acestea alcatuiau ambianta sau atmosfera care o impresura. Ea m-a fascinat insa intotdeauna. Vecinatatea unui preot catolic ma facea sa ma simt probabil si mai putin in largul meu. Abia pe la treizeci de ani, cand am intrat in catedrala Sf. Stefan din Viena, am putut s-o simt pe Mater Ecclesia fara aceasta senzatie de apasare. 

La sase ani au inceput orele de latina, pe care mi le preda tata. Nu-mi displacea sa merg la scoala. Imi venea usor, pentru ca am fost intotdeauna inaintea celorlalti la invatatura. Stiam sa citesc inca inainte de a merge la scoala. Imi amintesc insa de perioada in care nu stiam si o tot bateam la cap pe mama sa-mi citeasca - si anume din Orbis Pictus, o carte veche pentru copii, in care se gasea o descriere a religiilor exotice, mai ales a celei indiene. Erau ilustrati Brahma, Vishnu si Shiva, ceea ce reprezenta pentru mine o sursa inepuizabila de interes.

1581 (5)

SPECIFICATII

Traducere Traducere si Nota de Daniela STEFANESCU
An aparitie 1996, 2017