Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Capodopera lui Dumnezeu si alte eseuri de Remy BRAGUE

0 opinii / Scrie o opinie
  • 24,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Remy BRAGUE
Capodopera lui Dumnezeu si alte eseuri
Editura Ratio et Revelatio, 2021
Colectia Revelatio – coordonata de Otniel – Laurean VERES
Traducere din limba franceza de Ana LACAN
Editie ingrijita de Alin TAT
Pret 24,00 Lei
 

Extras/ Ipocritul, vazut ca plosnita secularizata/ pp. 36-37
Traim timpuri ale ipocriziei. A crede in morala inseamna adesea a condamna viata. Este mai adevarat atunci cand aceasta morala este pervertita si schimbata in contrariul sau. Daca trebuie vorbit despre morala si lucrul cel mai bun posibil, acesta este pentru ca versiunea sa pervertita e prea periculoasa pentru a nu fi tentati sa o demascam. Nu avem de ales intre morala, plictisitoare, si o amoralitate glumeata, ci intre morala, care, intr-adevar, nu este mereu amuzanta, si pervertirea sa, de mii de ori mai rea, care este opera ipocritului.
Cum procedeaza ipocritul? Marile efecte de suprafata – albeata scrobita a stiharului face sa iasa in evidenta mutra hepatica si dintii ingalbeniti, o vina plina de vigoare: „Ah, fratilor, suntem pacatosi!”. Si toata lumea a inteles foarte bine ceea ce a vrut sa spuna: voi sunteti pacatosi. De la Stendhal a trecut ceva vreme. Uniforma nu mai e aceeasi, s-a renuntat la prezenta fizica in favoarea microfonului sau editorialului. Metoda nu s-a schimbat.
Ipocritului i se pare ca ii este suficient sa-si piarda credinta pentru a parasi preotia. Dar sacristia a supravietuit sacramentului. El se imagineaza ca ar fi evoluat, chiar a progresat parasind religia pentru politica. Dar nu si-a parasit niciodata morala, care, dupa ce a otravit-o pe prima, e pe cale de a o vampiriza pe a doua.