Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Canoane de mangaiere la Domnul nostru Iisus Hristos si la Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 28,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Sfantul Ioan Mavropous, Mitropolitul Evhaitelor - Canoane de mangaiere la Domnul nostru Iisus Hristos si la Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu

Editura Doxologia, Iasi - 2015

Traducere din limba greaca veche Laura ENACHE

Editie ingrijita si introducere de Pr. Dragos BAHRIM

Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

 

Exrtras/ Introducere

Foarte putin cunoscut in literatura teologica romaneasca, Sfantul Ioan al Evhaitelor, sau Ioan Mavropous, este un important teolog, poet, umanist bizantin, traind in secolul al XI-lea, pomenit pe 5 octombrie, in ziua trecerii sale la Domnul. Este, in acelasi timp, in ordine cronologica, ultimul mare imnograf bizantin. Anul mortii sale ramane nestiut – ultimele ipoteze ale bizantinologilor inclina spre anii 1081-1089 – si tot necunoscut ramane si anul nasterii. Cel mai cunoscut fapt despre viata sa, si cam singurul mentionat pana acum in limba romana, este aportul sau semnificativ la instituirea sarbatorii Sfintilor Trei Ierarhi, praznuiti pana astzi pe 30 ianuarie.

Tineretea si educatia

Ioan Mavropous s-a nascut in Paflagonia, posibil in localitatea Claudiopolis, unde unul din unchii sai era episcop, si se presupune ca aceasta s-a intamplat la sfarsitul secolului al X-lea sau la inceputul secolului al XI-lea. Nu se cunosc detalii despre parintii sa, nici opera sa, nici de marturiile exterioare, ceea ce a facut pe cercetatori sa sa presupuna ca nu a ocupat vreun rol public marcant. I-au purtat de grija unchii sai, episcopul de Claudiopolis, de care am pomenit deja si un altul, ajuns misionar la bulgari. In absenta referintelor exacte privind data nasterii sale, nu putem decat sa emitem ipoteze daca tinem cont ca Mihail Psellos, cel mai important ucenic al sau, relateaza faptul ca, fiind copil inca, adica undeva intre !028-1034, l-a cunoscut pe Ioan, care era deja profesor.

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Coperta Brosata
Dimensiuni 15 x 22,5 cm
Nr. pagini 176
Limba Romana
Cod 978-606-666-374-8