Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ascultand Cuvantul – pentru lectura duhovniceasca a Scripturii in Biserica

0 opinii / Scrie o opinie
  • 13,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Enzo Bianchi, staret al Manastirii Bose  |  Ascultand Cuvantul – pentru lectura duhovniceasca a Scripturii in Biserica

Editura Deisis – Sibiu, 2011

In romaneste de Maria-Cornelia Ica jr

||||

Extras din Prefata

“Cu aceste note elementare despre lectio divina am vrut sa dam posibilitatea din nou de a gusta o metoda de lectura tot atat de veche cat si Biserica, metoda care, la randul ei, are radacini adanci in iudaism. Nu credem ca am spus lucruri noi, pur si simplu am facut un recurs rapid la traditia patristica si monahala, care s-a hranit din lectio divina impreuna cu lucrul lui Dumnezeu, liturghia Cuvantului si rugaciunea.”

Cu aceste cuvinte incheiam acum patruzeci de ani cartulia Cuvant si rugaciune. Introducere in “lectio divina”, rod al reflectiei in jurul “sfarsitului exilului Cuvantului” sanctionat de miscarea biblica si de reforma liturgica dorita de Conciliul Vatican II. O carte care a cunoscut apoi un succes nesperat si de durata atat in Italia (unde a ajuns acum la a douazeci si treia editie), cat si in strainatate (a fost tradusa in vreo douazeci de limbi, inclusiv in rusa, greaca, romana, coreeana, japoneza...). o carte care s-a nascut dintr-o experienta comunitara care m-a marcat profund; in chiar acele luni, impreuna cu alti sase frati, m-am angajat definitiv sa-L urmez pe Domnul in celibat si in viata comuna intr-o comunitate monahala care se alcatuia si structura in jurul Cuvantului. Ce scriam pe atunci, cu o indrazneala vecina cu inconstienta tineretii, nu voia sa fie elaborarea unei teorii “rafinate”, ci doar o impartasire a unor intuitii care modelau viata unor simpli crestini.

Si pentru aceasta, pentru ca am perseverat pe calea monahala inceputa, pentru ca am continuat sa practic zilnic lectio divina, nu mi-au lipsit in acesti ani prilejurile de a aprofunda si medita mereu asupra acestei teme. Mai presus de toate cred ca – chiar in sarmana mea cautare de zi cu zi a voii lui Dumnezeu – am putu atinge pe viu, ca pur dar al harului, adevarul unei faimoase ziceri patristice a Sfantului Grigorie cel Mare: “Divina elloquia cum legente crescunt [Cuvintele dumnezeiesti cresc odata cu cel care le citeste]”

Intr-adevar, Scriptura creste impreuna cu cel care o citeste! Astfel, in mai multe randuri am intervenit intr-un mod nou asupra temei “citirii Cuvantului”, continuand sa caut – la Parintii Bisericii, ca si la autorii contemporani, la misticii medievali, ca si la reformatori – acea unica, arzatoare pasiune: de a vedea ivindu-se din “scris este” Cuvantul, Logosul facut trup.

SPECIFICATII

Traducere In romaneste de Maria-Cornelia Ica jr
An aparitie 2011