Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Amintiri. Frumusete, gratie, armonie, noblete. Adica tot ce am pierdut!

0 opinii / Scrie o opinie
  • 52,89 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Amintiri. Frumusete, gratie, armonie, noblete. Adica tot ce am pierdut!, Zoe Camarasescu - editura Ponte

Amintirile Zoei Camarasescu au fost pentru mine o surpriza pe care nu o banuiam atunci cand am inceput sa le citesc. Dincolo de faptul ca reprezinta biografia unei persoane incantatoare, cartea este o monografie valoroasa a unei lumi care s-a transformat radical dupa Primul Razboi Mondial. Sunt evocate personalitati pe care le cunoastem prin prisma cartilor de istorie, dar pe care autoarea, cu o naturalete desavarsita, ni le prezinta datorita legaturilor familiale sau sociale pe care le-a avut cu acestia. Astfel, marele Titu Maiorescu devine Tuti, impunatorul Iacob Negruzzi ne este prezentat drept nenea Jaques, printesa Elisabeta, fiica reginei Maria, este alintata Zambeta, iar exemplele de acest fel sunt pe cat de numeroase, pe atat de fascinante.

Autoarea s-a nascut intr-o familie de vaza a acelor timpuri, dar cu posibilitati materiale reduse. Cu un tata aventurier, mai mult absent, viata ii este ghidata de minunata sa mama, Zoe Bengescu, doamna de onoare a Reginei Elisabeta: „Despre mama am sa va vorbesc la fiecare clipa, fiindca toate amintirile mele sunt impletite cu dansa. Mama era „prezenta”. Toata copilaria mea, „ea” n-a lipsit niciodata.” Sunt evocate atat balurile regale la care participa cu bucuria copilului care descopera lumea in care traieste, dar si horele taranesti in care se prindea fara a sta pe ganduri, atunci cand se afla in vacantele de vara la Storobaneasa: „Noi petreceam, asa cum petrece toata lumea, caci eram o tara vesela si primitoare, in care tineri si batrani stiau sa rada, sa glumeasca si sa treaca prin viata, bucurandu-se de tot ce le aducea, facand adesea haz de necaz.”

De multe ori sunt descrise pasaje atat din viata elitelor, cat si din viata romanilor simpli. Purta cu aceeasi bucurie rochiile elegante si scumpe daruite de catre Regina, dar si costumul popular autentic. In orice situatie transpare dragostea acesteia fata de poporul roman, dragoste pe care vrea sa o transmita mai departe si copiilor sai prin rememorarea unei lumi in care acestia isi au radacinile: „Si voi, copii, va trageti din aceeasi radacina infipta adanc in pamantul romanesc. Sa nu uitati ca, ori de cate ori veti intoarce fata spre trecutul tarii si veti intalni printre batrani oameni din neamul vostru, nu va fi nici unul de care sa va fie rusine.”

Amintirile nu au fost scrise cu intentia de a fi publicate vreodata, ci s-au vrut a fi povestea vietii autoarei pentru cei doi fii pe care i-a avut impreuna cu sotul sau, Jean Camarasescu, ministru de interne in guvernul Take Ionescu. Din fericire, pe langa o viata care merita povestita, autoarea a dovedit si un talent scriitoricesc fin si captivant, lucru pe care insusi Maiorescu l-a intuit in epoca despre nepoata sa: „Vezi, copile, tu trebuie sa lucrezi. In tine este ceva ce nu trebuie sa se piarda.” Ma bucur ca doamna Camarasescu a avut generozitatea de a le impartasi copiilor sai momente remarcabile pe care le-a trait si admir decizia fiului care a hotarat sa nu pastreze aceste amintiri in familie, ci a dat paginile spre a fi publicate, asa cum merita.

In final, nu cred ca gresesc daca incadrez „Amintiri” in categoria acelor carti memorabile, care trebuie cu necesitate citite si recitite, pentru a descoperi cu fiecare lectura noi sensuri, noi emotii, asa cum se intampla in cazul marilor scrieri. Fara sa intentioneze, autoarea a lasat o marturie pentru toti cei care, citind cartea, vor descoperi o lume stralucitoare, a unor printi, printese, regi si regine, mari personalitati culturale. Toti reprezentau doar niste figuri din cartile de istorie, insa de aici incolo imi voi aminti de acestia cu familiaritate si simpatie, datorita acestei persoane speciale care a fost Zoe Camarasescu.

Sursa: www.bookblog.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2011
Dimensiuni 14,5 x 20,5 cm
Nr. pagini 472
Limba Romana
Cod 9786069305928