Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Regulile morale

0 opinii / Scrie o opinie
  • 13,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Regulile morale , Sfantul Vasile cel Mare - editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa

Premisele antropologice ale vietuirii monahale Pentru Sf. Vasile, vietuirea monahala este in primul si in primul rand un dardumnezeiesc facut oamenilor care pot intelege cuvantul acesta. Chipul dumnezeiescdin om tinde in mod firesc catre Arhetip, si de aceea omul, independent de religia sa, are sadita in sine dorinta de desavarsire, de infinit, de nemurire. Monahismul este legat, prin aspiratiile pe care le promoveaza, de insasi natura sufletului omenesc, dar apare sub forma de vocatie si chemare la vietuire calugareasca doar la alesii lui Dumnezeu.

In calea acestei aspiratii a chipului dumnezeiesc, s-au asezat insa pacatul stramosesc si patimile care au patruns in firea omului, instrainandu-l de Dumnezeu si de sine insusi. Boala patimilor intuneca mintea si sufletul omului, impiedicandu-l sa gaseasca drumul drept catre Dumnezeu. Venirea lui Dumnezeu "in trupul carnii noastre", dupa expresia Sf. Pavel, a deschis neamului omenesc calea catre mult dorita impartasire de Dumnezeu si catre implinirea scopului pentru care omul a fost creat.

A fi crestin, pentru Sf. Vasile, nu inseamna a nu avea patimi, ci inseamna a avea putinta sa le birui, ridicand astfel valul care desparte mintea si sufletul nostru de Hristos - Dumnezeu. "Sa ne intoarcem, asadar - scrie Sf. Vasile monahilor sai -, la harul de la inceput, de care ne-am instrainat din cauza pacatului, si iarasi sa ne infrumusetam dupa chipul lui Dumnezeu, facandu-ne asemenea cu Ziditorul prin nepatimire" (Cuvant Ascetic 2,1).

Asadar, chipul dumnezeiesc constitutiv fiintei umane si realitatea distorsionata a patimilor constituie doua din premisele vietii monahale, definita, dupa cum am vazut, de Sf. Vasile, drept straduinta pentru a dobandi nepatimirea.

Sursa: www.crestinortodox.ro

SPECIFICATII

Traducere Prof. dr. Iorgu Ivan
An aparitie 2010
Limba Romana
Cod 978-973-616-154-4