Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Calendarul Sfintilor din fresca Manastirii Sucevita

0 opinii / Scrie o opinie
  • 120,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Calendarul Sfintilor din fresca Manastirii Sucevita, Protosinghel Marcu Petcu (coord.) - Manastirea Sucevita. 

Albumul este disponibil si in limba romana si in limba engleza

Cunoscuta indeobeste ca „Manastirea Ingerilor”, biserica Manastirii Sucevita este in acelasi timp un manual in imagini de teologie dogmatica ortodoxa, o vie prezentare iconografica a Vechiului si Noului Testament, o marturie vizuala a Bisericii Universale unice. Conceptul iconografic face din fresca nu atat o podoaba, cat mai ales un indrumar in imagini despre cum sa dobandim mantuirea, o istorisire a gandului lui Dumnezeu pentru mantuirea noastra, a lucrarii si purtarii de grija a Sfintei Treimi pentru indumnezeirea lumii.

Un element deosebit in pictura Manastirii Sucevita il constituie reprezentarea Sinaxarului (Calendarului bisericesc) de-a lungul unui an.

Potrivit Traditiei Bisericii Ortodoxe, Calendarul bisericesc incepe la 1 septembrie si se incheie la 31 august, randuiala pastrata si de Calendarul de la Sucevita, care se desfasoara intr-o compozitie ampla, in pronaosul bisericii, pe cinci registre, de la Sud-Est spre Vest, infatisand pagini din viata sau martiriul sfintilor din fiecare zi. Dupa cum era de asteptat, Calendarul Sfintilor de la Manastirea Sucevita prezinta „sarbatorile cu data fixa”, adica cele care au loc la aceeasi data in fiecare an si, ca urmare, reda in imagini praznicele inchinate Domnului nostru Iisus Hristos, Fecioarei Maria si pe cele ale unor Sfinti de peste an. 

Vom intalni, asadar, in fresca Manastirii Sucevita, apostoli si ucenici ai lor, credinciosi simpli, functionari de stat, medici, ostasi, calugari si calugarite, barbati si femei, tineri si batrani, slujitori si conducatori ai Bisericii: diaconi, preoti, episcopi, arhiepiscopi, papi si patriarhi. 

Calendarul de la Sucevita este o fereastra deschisa privitorului catre istoria Bisericii Universale. 

In acelasi timp, Calendarul de la Sucevita intareste privitorului credinta ca nu suntem singuri in aceasta lume, ca nu ni se cere imposibilul, avand deasupra noastra sprijinul si puterea celor care au biruit moartea prin credinta si au dobandit cununa cereasca in vesnica Imparatie a Sintei Treimi. Sfintii vietuiesc in proxima apropiere a lui Dumnezeu si, rugandu-ne lor, in mod cert vor mijloci la Dumnezeu pentru noi. 

Sinaxarul ilustrat de la Sucevita este cu adevarat o carte care ar trebuie sa se gaseasca in casa oricarui crestin care iubeste Manastirile din Nordul Moldovei. 

 

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Cartonata
Dimensiuni 14 x 20 cm
Nr. pagini 758
Limba Romana/ Engleza
Cod 978-973-0-20817-7