Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Buchet muzical athonit 5 Anastasimatarul

0 opinii / Scrie o opinie
  • 67,20 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Buchet muzical athonit 5

Anastasimatarul

Editura Evanghelismos, Bucuresti - 2015

Pret: 68,00 Lei

 

Extras/Prolog – Prof. Dr. Marcel SPINEI – Conservatorul National Superior  de Muzica din Atena

„... Iisus... ridicand ochii Sai la Cer, a zis: Parinte a venit ceasul! Proslaveste pe Fiul Tau, ca si Fiul sa Te proslaveasca. Precum I-ai dat stapanire peste tot trupul, ca sa dea viata vesnica tuturor acelora pe care Tu I-ai dat Lui. Si aceasta este viata vesnica: Sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis.” (Ioan, cap. 17, 1-3)

Pentru cea mai slavita si luminoasa zi din calendarul crestin ortodox – Invierea Domnului nostru Iisus Hristos – s-au scris multe cantari minunate.

Anastasimatarul [(...)/ anastasis = inviere] este o Antologie de cantari ale Marii Sarbatori a Invierii Domnului, ce cuprinde imnurile de la Slujba de Seara/ Vecernie si Slujba de Dimineata/ Utrenie, pe cele opt glasur/ ehuri.

Anastasimatarul de fata cuprinde : Anastasimatarul stihiraric – cu cantari usor melismatice, intr-un tempo/ miscare mai lenta; Anastasimatarul irmologic – cu cantari intr-un stil simplu, concis, silabic, ce folosesc un tempo/ miscare vioaie, mai repede; Svetilnele/ Exapostilariile  invierii [(...)/ exapostilaria anastisima = „trimitatoare”, de la a trimite (...), imnuri ce se canta la sfarsitul Slujbei de Dimineata / Utrenia, intre Canoane si Laude], impreuna cu Voscresnele / Eotinale [(...)/ eothina anastasima = cele 11 stihiri/ imnuri ale Evangheliei, alcatuite de Leon Filosoful (+911), ce se canta la Slujba de Dimineata/ Utrenia Duminicilor, intre Laude si Doxologie].