Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Benjamin BIDDER | Generatia Putin. Sa intelegem noua Rusia

0 opinii / Scrie o opinie
  • 34,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Benjamin BIDDER    |     Generatia Putin. Sa intelegem noua Rusia

HUMANITAS, 2019

Colectia Istorie contemporana

Traducere din germana de Wilhelm TAUWINKL

„O lectura absolut necesara. Bidder dezvaluie Occidentului o perspectiva inedita asupra Rusiei de astazi.” – LITERARY WORLD

||||

Extras din Cuvant inainte

Orizontul Moscoovei  e intesat de zgarie-nori de sticla. La metrou exista Wi-Fi gratuit. Spre Sankt Petersburg circula trenuri rapide de acelasi tip ca ICE-ul german. Rusia a facut un salt evident spre modernizare. Tot atat de neindoielnic este insa si faptul ca in mintea oamenilor ritmul schimbarii n-a fost la fel de rapid.

In timp ce scriu aceste randuri, umbrele Razboiului Rece, care parea incheiat, au inceput sa se intoarca. Prapastia dintre Est si Vest se adanceste din nou. De partea Rusiei, indepartarea de Occident se simte si la cei care n-au trait comunismul in mod constient. Cauzele sunt multiple: unele capricii si idei fixe ale rusilor, propaganda ruseasca indreptata impotriva strainatatii, dar si anumite greseli ale Vestului, care a inteles sfarsitul Razboiul Rece drept victorie definitiva, jignind astfel numerosi rusi.

Ceea ce numim „cotitura”, „schimbare” a insemnat pentru mine, acum 25 de ani, descoperirea unui univers fascinant. Rasaritul a devenit parte din viata mea. Baiatul meu raspunde la numele de Iuri, iar fata mea se numeste Alexandra si-i spunem Sasa. Amandoi s-au nascut la Moscova, iar cand suntem in Germania le e dor de educatoarele lor de la gradinita din Moscova, Nastea si Iulia.

In ultimii ani, termenul de Russlandversteher a fost discreditat. Cei care-l folosesc il percep ca pe o jignire. Este o evolutie fatala. Cine nu vrea sa priceapa nimic este incapabil sa se arate intelegator si, pe langa asta, apreciaza gresit riscurile si pericolele. Cine nu intelege ce se intampla in Rusia va miza, de teama, pe delimitare, cand de fapt corecta ar fi apropierea prudenta.

1912 (6)

SPECIFICATII

Traducere Traducere din germana de Wilhelm TAUWINKL
An aparitie 2019