Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Teodor BACONSCHI - Rasul patriarhilor

0 opinii / Scrie o opinie
  • 47,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Teodor BACONSCHI - Rasul patriarhilor

O antropologie a deriziunii in patristica rasariteana

Editura Ratio et Revelatio, 2020

Traducere din franceza de Dora MEZDREA

 

Extras din Preliminarii

Trei par a fi demersurile pe care o antropologie a rasului patristic ar trebui sa le urmeze: cel dintai demers corespunde unei exigente teoretice vizand explicarea rasului ca fenomen uman. Ce definitii au foast date pana acum rasului si care sunt perspectivele critice de care ne slujim pentru a-i descifra mecanismele, iata intrebarile carora trebuie, pentru inceput, sa le gasim raspunsuri cat mai complete.

Cel de-al doilea demers se sprijina pe o cercetare tipologica a carei sarcina este aceea de a stabili carei clase de obiecte intelectuale ii apartine rasul si care este sistemul conceptual apt sa infatiseze experienta sa nemijlocita.

Cel de-al treilea se sprijina pe un decupaj capabil sa fixeze, cu ajutorul povestirii „etnografice”, morfologia culturala a rasului, dar si sa situeze aceasta morfologie intr-o configuratie specifica de legaturi semnificative.

Am semnalat cele trei dimensiuni menite sa structureze lucrarea care urmeaza. In prima sectiune vom intreprinde o cercetare asupra traditiei intelectuale care a permis sistematizarea aspectelor esentiale ale rasului. Dupa aceea, ne vom concentra atentia asupra celor doua spatii socio-culturale care au alimentat reflectia patristica asupra rasului : universul biblic si mostenirea elenistica. Din fuziunea acestor orizonturi culturale s-au desprins treptat cele doua spatii fundamentale ocupate de practica bizantina a rasului: orasul si pustia. Avem, pe de o parte, crestinismul urban dominat de o clasa episcopala care – deopotriva apropiata de puterea imperiala si de sarbatorile municipale – avea sa atribuie rasului un statut mai liberal: intanim, pe de alta parte monahismul cenobitic ale carui norme ascetice si experiente mistice aveau mai curand sa cenzureze practicile deriziunii, fara sa elimine totusi orice forma de ilaritate, incepand cu bucuria duhovniceasca si sfarsind cu glumele rezervate diavolilor.

SPECIFICATII

An aparitie 2020