Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Luni, 25 mai, ora 19:00 - Literatura de azi @ Libraria Bizantina/ 11 Horia-Roman Patapievici

 


Literatura de azi @ Librăria Bizantină este un program gîndit pe termen lung care va oferi scriitorilor români expunerea publică și vizibilitatea pe care o merită. Datoriile noastre față de scriitorii români sînt mari – fără ei și cărțile lor, cultura română ar fi o sintagmă vidată de conținut. În fiecare lună, la Librăria Bizantină, un autor român va fi invitatul lui Daniel Cristea-Enache, într-un eveniment incluzînd un dialog cu criticul literar, o lectură publică, o sesiune de Q & A și una de autografe. Parteneri: Uniunea Scriitorilor din România, Facultatea de Litere a Universității din București, România literară, LiterNet, HotNews, Contributors, Dinu Lazăr/ fotografu.ro, DocuArt. Invitatul lunii mai (ediția a unsprezecea) este Horia-Roman Patapievici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Patapievici este o investiție spirituală de rang european. Practic, el ar putea să predea oricînd istoria ideilor la orice universitate din lume, să facă tomuri savante de istoria culturii, să conducă instituții de prognoză economică și socială. Disociază impecabil și asociază șocant-revelator, face chirurgie de idei, însă nu gîndește în «halat alb», ci cu un sensorium luxuriant. Impregnat de spirit matematic, de pasiunea corporalizării geometrice a raționamentului, el dispune însă de acel spirit de finețe ce pune în acord tăietura profesională cu emoția pură. Savant cu gesturi de copil. Și invers.”(Dan C. Mihăilescu)

„Cînd am citit primele două texte ale lui H.-R. Patapievici în «Contrapunct» – era un timp al speranţei – am avut un şoc intelectual atît de neobişnuitîncît am început să mă bucur (parcă uitasem de măsura străină a bucuriei). Revenindu-mi în fire, am început o anchetă imaginară: cine se ascunde sub acest nume? m-am întrebat. Întrebare nefolositoare, am epuizat repede «posibilii» şi m-am certat pentru invocarea «corespondenţelor». H.-R. Patapievici era de fapt H.-R. Patapievici. Original, fără să cultive superstiţiaoriginalităţii, ştiutor de carte (înspăimîntător), refuzînd însă mitizarea vicioasă a culturii, H.-R. Patapievici ne propune enigma unei personalităţi greu de situat din cauza harului plural ce o chezăşuieşte. Eseurile sale sîntnişte semne (adeverite) şinişte pariuri: pariezi pe gînditor, pe istoricul ideilor, pe artist, sau semnezi (dacă poţi) în alb pentru omul de ştiinţă, pentru teologul nemărturisit, pentru moralistul neşovăitor.” (Virgil Ierunca)

„Cultura românească este într-un fel destul de nepregătită să-nţeleagă procesele care se petrec

cu ea, pentru că oamenii nu ştiu încă să dialogheze. Toţi ar trebui să înţelegem că se-nfruntătradiţionaliştii cu moderniştii, cum era în perioada interbelică la noi. Se-nfruntămoderniştii „orbi" cu cei care pretind un discernămînt al modernizării, altfel spus, să ne integrăm, dar s-o facem cu ochii deschişişi-n cunoştinţă de cauză. Să intrăm în globalizare, însă fără să renunţăm la ceea ce sîntem. Prin urmare, în ce direcţie se îndreaptă? Aş spune că direcţia în care ne vom îndrepta noi, fiecare-n parte. Mesajul meu este că trebuie să găsim un limbaj de discernământ. E exact ca-n procesul de negociere a capitolelor de integrare. Trebuie ca fiecare să fie dezbătut în funcţie de posibilităţile pe care le-avem şi-n funcţie de interesele noastre. Adică, modernizarea nu e un fel de decret de la Dumnezeu!” (Horia-Roman Patapievici, interviu pentru jurnalul.ro)

 

Horia-Roman Patapievici – născut la 18 martie 1957 (Bucureşti). Studii de fizică (1977–1981; diplomă de specializare 1982), cercetător ştiinţific (1986–1994), asistent universitar (1990–1994), director de studii (1994–1996), membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS, 2000-2005), preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR, 2005-2012). Președinte Artmark (din 2015). Cercetător privat în istoria ideilor. Scriitor. Realizator TV. Director al revistei ID - Idei în Dialog (2004-2009). A susţinut cursuri de istoria ştiinţeişi de istoria ideilor (Universitatea din Bucureşti). Membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS); al Uniunii Scriitorilor din România (USR); al PEN Club.

Debut în presă în 1992 (Contrapunct). Colaborări la 22, LA&I, Dilema, Orizont, Vatra, Secolul 20. Rubrici permanente la 22 (1993-2003), LA&I (2003-2004) şiDilema Veche (2004-2005), ID - Idei în Dialog (2004-2009). Editorialist la Evenimentul Zilei (2006-2010).

Cărţi publicate: Cerul văzut prin lentilă, Nemira, 1995 (Premiul pentru eseu al Editurii Nemira, 1993; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, 1995); Polirom, 2002. Zbor în bătaia săgeţii, Humanitas, 1995; traducere în engleză: Flyingagainstthe Arrow, CEU Press, 2002. Politice, Humanitas, 1996. Nézzvisszaharaggal. A románokról - roman szemmel (Azelőszót Konrád György írta). Budapest: Pont/Kiadó, 1997. Omul recent. O critică a modernităţii din perspectiva întrebării „Ce se pierde atunci când ceva se câştigă?", Humanitas, 2001 (Premiul Uniunii Scriitorilor pentru eseu; Premiul revistei Cuvântul; Premiul AER pentru eseu); traducere în spaniolă: El Hombrereciente, Madrid: Áltera, 2005. Discernământul modernităţii. 7 conferinţe despre situaţia de fapt, Humanitas, 2004. Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevărat lumea lui Dante, Humanitas, 2004 (Premiul Uniunii Scriitorilor pentru eseu); traducere în italiană: Gliocchi di Beatrice. Com'eradavveroil mondo di Dante? , Milano: BrunoMondadori, 2006; traducere în spaniolă: Los ojos de Beatriz. ¿Cómo era realmente el mundo de Dante? , Madrid: Siruela, 2007. Despre idei şi blocaje. O modestă propunere de a regândi cultura română pornind de la ce îi lipseşte, fără a renunţa la ceea ce, în aparenţă, îi prisoseşte, Humanitas, 2007. Ultimul Culianu, Humanitas, 2010. Partea nevăzută decide totul, Humanitas, 2015

Traduceri (în colaborare): David Bohm, Plenitudinea lumii şi ordinea ei /The Wholenessandthe Implicate Order, Humanitas, 1995.

Emisiuni TV realizate: Idei în libertate, pentru TVR Cultural: 2002-2005 (Premiul Consiliului Naţional al Audiovizualului, CNA, pentru cea mai bună emisiune culturală a anului 2003; Marele Premiu al AsociaţieiProfesioniştilor de Televiziune, APTR, 2004). Înapoi la argument, pentru TVR Cultural (2006 – 2012).    

Foto: Ovidiu Moisin