Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Viktor PELEVIN | Omon Ra

0 opinii / Scrie o opinie
  • 38,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Viktor PELEVIN    |    Omon Ra

Curtea Veche, 2017

Traducere din rusa de Antoaneta OLTEANU

||||

Dedicatie: Eroilor cosmosului sovietic

Extras din pagina de debut

Omon nu-i un nume prea des intalnit si poate nici unul dintre cele mai inspirate*. Mi l-a pus tata, care a lucrat toata viata la militie si a vrut ca eu s-ajung tot militian.

„Omka, intelege, imi spunea adesea dupa ce tragea la masea, o sa lucrezi la militie si, cu un nume ca asta, daca mai intri si in Partid...”

Desi din cand in cand mai tragea cu pistolul in oameni, tata nu era rau din fire; in sinea lui era chiar vesel si impaciuitor. Ma iubea foarte tare si spera ca macar eu sa am noroc in viata daca el n-a avut. Ceea ce-si dorea din tot sufletul era sa primeasca un lot de pamant pe langa Moscova si sa se apuce de cultivat sfecla si castraveti – nu ca sa le vanda la piata sau ca sa le manance (cu toate ca putea face si asta), ci ca sa se poata dezbraca pana la brau, sa-si implante sapa in pamant si sa se uite cum freamata pe dedesubt ramele rosiatice si celelalte lighioane, sa-si care roabele cu balegar de la un capat la celalalt al satului de vacanta, oprindu-se pe la portile oamenilor ca sa le spuna vreo snoava. Cand si-a dat seama ca nu-i va iesi nimic din toate astea, a-nceput sa traga speranta ca macar unul din fratii Krivomazov o sa aiba o viata fericita (fratele meu mai mare, Ovir**, pe care tata vroia sa-l faca diplomat, murise de meningita in clasa a patra, iar eu tin minte doar ca avea pe frunte un semn din nastere lunguiet).

Planurile pe care le nutrea tata pentru mine nu m-au inspirat deloc. La urma urmei, el insusi era un om al Partidului si avea un nume cat se poate de rusesc: Matvei. Cu toate astea, tot ce primise pentru devotamentul sau erau o pensie de mizerie si o batranete singuratica, inecata in alcool.

*) In roman toate prenumele eroilor au valoare simbolica, trimitand la institutii cunoscute cetatenilor sovietici. OMON reprezinta o abreviere pentru Unitate Mobila cu Destinatie Speciala – fortele speciale ale militiei sovietice, infiintate in 1988. Actualmente, reprezinta Unitatea Speciala a Politiei Federale din cadrul Garzii Nationale a Rusiei. Pronuntia ruseasca Amon, trimite in mod clar la numele zeului egiptean al soarelui. (N. trad)

**) Sectia de Vize si Inregistrare pentru Cetatenii Straini (abrev.). (N. trad.)

SPECIFICATII

Traducere Traducere din rusa de Antoaneta OLTEANU
An aparitie 2017