Viata Sfantului Vasile cel Mare
de Stelianos PAPADOPOULOS
(0 opinii)
Cod produs: CTP-176
Autor: Stelianos PAPADOPOULOS
Editura: Bizantina

Pret: 35,00 lei

Stelianos PAPADOPOULOS    |    Viata Sfantului Vasile cel MareEditura Bizantina, 2018Traducerea – Diacon Cornel COMAN||||Extras din Capitolul I – Originea, anii copilariei, educatia, Ce a st...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Viata Sfantului Vasile cel Mare
Viata Sfantului Vasile cel Mare

(0 opinii)

Pret: 35,00 lei

Stelianos PAPADOPOULOS    |    Viata Sfantului Vasile cel Mare

Editura Bizantina, 2018

Traducerea – Diacon Cornel COMAN

||||

Extras din Capitolul I – Originea, anii copilariei, educatia, Ce a studiat la Atena (pp. 50-51)

La Atena, Vasile s-a dedicat cu ravna unor studii extrem de variate .

Programul pe care il urmau in general studentii pe atunci scandalizeaza epoca noastra, atat de specializata. Astazi studiem o singura disciplina, intr-un mod ingrozitor de amanuntit, care duce aproape inevitabil la o izolare a spiritului.

Pe atunci se studiau multe discipline la modul general, de vreme ce si cunostintele privitoare la fiecare disciplina in parte erau putine si de ordin general. Astfel ca tinerii dobandeau o viziune generala asupra stiintelor si a vietii, cu alte cuvinte aveau acces la „universalitate”, cum ziceau latinii.

Insa aceasta viziune generala, cand nu se intemeiaza pe cunoasterea exhaustiva a unei stiinte, sfarseste intr-o viziune enciclopedica. Si intr-adevar, invatamantul superior din toate marile centre spirituale era, inca din secolul al doilea, enciclopedic. Nici Atena nu facea exceptie.

Este sugestiv cazul sofistului Imeriu. Din cate stim, era doar un filosof ales, fara a fi un creator. Ii interpreta pe filosofii cei vechi si mai ales pe preferatul sau, Platon, fara a crea noi orizonturi filosofice. Arta demonstratiei era chintesenta invataturii lui.

La Atena putea urma triviumul si quatriviumul. Cel dintai ciclu cuprindea dialectica (filosofia), gramatica si retorica. Celalalt, aritmetica, geometria, astronomia si muzica. Este vorba, asadar, de un ciclu al literelor si de unul al stiintelor, al celor mai necesare si mai cultivate. Si stim ca Vasile a acoperit intregul program al celor doua cicluri, adaugand chiar si medicina.

3954 12 8

citeste mai mult
Traducere:
Traducerea – Diacon Cornel COMAN
Editura:
An aparitie:
2018
Limba:
Romana
Cod:
6422752000284

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie