Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ungaria 1956: revolta mintilor si sfarsitul mitului comunist

0 opinii / Scrie o opinie
  • 21,19 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ungaria 1956: revolta mintilor si sfarsitul mitului comunist, volum coordonat de Doina Jela si Vladimir Tismaneanu - Editura Curtea Veche

Carte recomandata de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan # libraripentruozi , in seara de miercuri, 25 mai, 2016, la Libraria Bizantina.

„in urma cu cincizeci de ani, lagarul socialist a fost zguduit de cea mai mare rascoala antisovietica din istoria comunismului european: Revolutia din Ungaria. Ea a fost inceputul sangeros si totodata punctul culminant al unui proces lent, sinuos si convulsiv de emancipare incheiata cu caderea definitiva a ideocratiei de extrema stanga, in aceasta parte a globului, petrecuta la sfarsitul anului 1989.

Cartea de fata contine o serie de contributii in masura sa ilustreze ideea ei fundamentala: eliberarea de comunism s-ar fi putut petrece asa cum au asteptat si sperat milioane de oameni din tarile cazute in robia lui, anume interventia salvatoare a americanilor, ori al treilea razboi mondial. Sfarsitul unui sistem totalitar prin esenta liberticid este intotdeauna precedat de eliberarea mintilor din mrejele iluziei totalitare, de revelarea adevarului hidos al crimei generalizate din spatele ei, de asumarea libertatii de catre cei care si-o sacrificasera mai intai benevol, intelectualii, ideologi si militanti.

De la Raportul secret al lui Hrusciov, recunoscand de la inaltimea tribunei oficiale crimele „tatucului Stalin“, pana la tancurile strivind pe strazile Budapestei pe cei ce refuzasera sa-i mai numeasca pe asasini salvatori, se da seama in paginile acestei carti de un intreg parcurs de constientizare lenta a adevarului. O carte, speram, captivanta despre idei si despre sange. O carte, speram, instructiva despre ideile din care curge sange. Un omagiu aniversar eroismului unui popor vecin, de pe urma caruia am beneficiat si noi.“

D.J. si V.T. Ioana Boca – istoric, este secretar stiintific al Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei – Sighet. Titluri: 1956 – un an de ruptura. Romania intre internationalismul proletar si stalinismul antisovietic (Fundatia Academia Civica, 2001), Studenti in anii ’50 in Despre Holocaust si comunism, Anuarul IRIR, (Polirom, 2003) Doina Jela – scriitor, jurnalist, este editor – coordonator de colectie la Editura Curtea Veche. Secretar al Asociatiei Ziaristilor Independenti din Romania (Filiala a Asociatiei Jurnalistilor Europeni – Bruxelles).

Titluri recente: Lexiconul negru ( Humanitas, 2000), Aceasta dragoste care ne leaga, editia a II-a, (Humanitas, 2004), Telejurnalul de noapte, editia a II-a (Vremea, 2005). Horváth Andor – preda literatura comparata la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si este redactor-sef adjunct al revistei Korunk. Titluri recente: Tanúskodni jöttem (Antologia memorialisticii romane interbelice, Kriterion, 2003), A szent liget (Studii despre tragedia greaca, Polis, 2005). Elis Neagoe-Plesa – este istoric, consilier principal in cadrul Directiei Cercetare de la CNSAS.

Membru in Colegiul redactional al publicatiei Arhivele Securitatii. Coeditor si coautor al volumelor: „Bande, banditi si eroi”. Grupurile de rezistenta si Securitatea (1948-1968). Documente, Ed. Enciclopedica, 2003; Membrii CC al PCR 1945-1949. Dictionar, Ed. Enciclopedica, 2004; Dosarul Ana Pauker, Ed. Nemira, 2006; Securitatea. Structuri – cadre, obiective si metode, vol. II, Ed. Enciclopedica, 2006. Vladimir Tismaneanu – profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland si presedintele Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania.

Titluri recente: Stalinism pentru eternitate, O istorie politica a comunismului romanesc, Polirom 2005, Democratie si memorie (Curtea Veche, 2006) si Schelete in dulap – Un dialog cu Mircea Mihaies (Polirom, 2004). Cristian Vasile – este istoric, cercetator stiintific in cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” (Programul „Romania si Europa in secolul XX”) si secretar stiintific al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Titluri recente: intre Vatican si Kremlin. Biserica Greco-Catolica in timpul regimului comunist, Curtea Veche, 2003; Biserica Ortodoxa Romana in primul deceniu comunist, Curtea Veche, 2005. Nicolas Werth – este director de studii la Institutul de Istorie a Timpului Prezent, Paris. Titluri recente: Une histoire de l’Union Soviétique (PUF, editia a V-a, 2002), L’ile aux cannibales. 1933 – une déportation abandon en Sibérie (Perrin, 2006), Les années Staline (Chêne, 2006).

Sursa: www.curteaveche.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2006
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 304
Limba Romana
Cod 973-669-293-0