Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Filosofie / Tunelul Eului. Stiinta mintii si mitul sinelui
Tunelul Eului. Stiinta mintii si mitul sinelui
de Thomas Metzinger
(0 opinii)
Cod produs: C527
Autor: Thomas Metzinger
Editura: Humanitas

Pret: 37,00 lei

Thomas METZINGER    |    Tunelul eului. Stiinta mintii si mitul sineluiHUMANITAS, 2015Traducere din engleza de Cristina JINGA||||Extras din biografia autorului (Humanitas)Thomas Metzinger (n...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Tunelul Eului. Stiinta mintii si mitul sinelui
Tunelul Eului. Stiinta mintii si mitul sinelui

(0 opinii)

Pret: 37,00 lei

Thomas METZINGER    |    Tunelul eului. Stiinta mintii si mitul sinelui

HUMANITAS, 2015

Traducere din engleza de Cristina JINGA

||||

Extras din biografia autorului (Humanitas)

Thomas Metzinger (nascut in 1958, la Frankfurt pe Main) este profesor de filozofie teoretica la Universitatea din Mainz, unde tine cursuri de teoria stiintei, centrate pe neurostiinta si neuroetica.

A studiat filozofie, etnologie si teologie la Universitatea din Frankfurt. In anul 1985 a obtinut titlul de doctor, cu o teza asupra relatiei dintre suflet si corp. A fost abilitat ca profesor in 1992, la Universitatea din Giessen. Este membru fondator al Asociatiei pentru Studiul Stiintific al Constiintei, facand parte din comitetul ei director intre anii 1995 si 2008. In perioada 2005-2007 a fost presedinte al Societatii Germane de Stiinta a Cognitiei. S-a remarcat, printre filozofii contemporani, prin incercarea de a aduce filozofia in stransa interactiune cu cercetarea din stiintele neuronale.

Extras din Multumiri

Aceasta carte nu a fost scrisa pentru filozofi sau pentru oameni de stiinta. Este prima mea incercare de a familiariza un public mai larg cu ceea ce cred eu ca sunt adevaratele probleme importante in cercetarile de azi asupra constiintei. Selectia problemelor filozofice relevante si noile observatii empirice imi apartin in intregime – si este, bineinteles, inevitabil incompleta si necesar superficiala. Dar sper cu adevarat ca aceasta carte va da nespecialistului interesat o perspectiva realista asupra domeniilor constiintei de sine si a mintii omenesti, asa cum se infatiseaza acum – ca si asupra provocarilor pe care le ridica si cu care toti va trebui sa ne confruntam in viitor.

Extras din Introducere

In aceasta carte o sa incerc sa va conving ca nu exista asa-numitul sine. In pofida a ceea ce cred cei mai multi oameni, nimeni n-a fost sau n-a avut vreodata un sine. Insa nu doar pentru ca filozofia moderna a mintii si neurostiinta cognitiei sunt, amandoua, pe cale sa zdruncine mitul sinelui. Acum a devenit clar ca nu vom rezolva niciodata dificila si complexa problema filozofica a constiintei - si anume cum poate aceasta aparea in creier, care este un obiect fizic pur – daca nu admitem aceasta afirmatie: ca, din tot ceea ce stim astazi, nu exista un lucru, o entitate indivizibila, care sa fie noi, nici in creier, nici in vreun alt plan metafizic din afara acestei lumi. Prin urmare, cand vorbim despre experienta constiintei ca fenomen subiectiv, care este entitatea ce are aceasta experienta?

Extras coperta IV (humanitas)

Vechiul indemn al filozofiei „cunoaste-te pe tine insuti”, pare sa nu mai aiba sens acum, cand neurostiinta vine sa ne spuna ca noi, oamenii, nu avem propriu-zis un „sine”. Ea ne demonstreaza elocvent, prin experimente facute asupra creierului, ca suntem, fiecare dintre noi, un manunchi de fenomene psihice si neuronale, inaltat pe sol fiziologic. Suntem, pe scurt spus, un „ceva” care se crede „cineva”.

In numele onestitatii intelectuale, care ne-ar obliga sa recunoastem toate acestea, Thomas Metzinger scrie o carte pasionanta, care ne infatiseaza nu doar noile descoperiri din stiinta creierului, dar reuseste sa retrezeasca in noi intrebarea fundamentala: cine suntem?

506 (10)                

citeste mai mult
Traducere:
Traducere din engleza de Cristina JINGA
Editura:
An aparitie:
2015
Dimensiuni:
13 x 20 cm
Nr. pagini:
328
Limba:
Romana
Cod:
978-973-50-4847-1

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie