Suita franceza
de Irene Nemirovsky
(0 opinii)
Cod produs: CFAS1-7476
Autor: Irene Nemirovsky
Editura: Polirom

Pret: 28,85 lei

Suita franceza, de Irene Nemirovsky - carti fictiune autori straini Libraria Bizantina Volum aparut in coeditare cu Editura Hasefer Traducere din limba franceza de Nicolae Constantinescu Un ...
citeste mai mult

Suita franceza
Suita franceza

(0 opinii)

Pret: 28,85 lei

Suita franceza, de Irene Nemirovsky - carti fictiune autori straini Libraria Bizantina

Volum aparut in coeditare cu Editura Hasefer

Traducere din limba franceza de Nicolae Constantinescu

Un fenomen editorial, un roman descoperit la mai bine de saizeci de ani dupa ce a fost scris. Suita franceza a inspirat scenariul unui film in curs de aparitie pe marile ecrane, in regia lui Saul Dibb, cu Kristin Scott Thomas, Margot Robbie si Ruth Wilson in distributie. In iunie 1940, nazistii au ocupat Franta, distrugind si reordonind din temelii mecanismele vietii cotidiene. Cind li se smulg din miini friiele propriei existente, cind sint impinsi spre un exod neasteptat, cind nimic nu-i mai poate ajuta sa controleze imprejurarile in care se gasesc, oamenii isi dezvaluie adevarata natura, lasitatile ascunse, lacomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forta sufleteasca pe care nici macar nu si le banuiau.

Urmarind exodul din Paris si periplul prin tara al citorva personaje – o familie de burghezi instariti, una de mici functionari, un soldat ranit in lupta, o dansatoare pina atunci protejata de amantii ei sus-pusi etc. –, Suita franceza creioneaza, chiar sub focul istoriei, tabloul unei societati in deriva. Un roman bulversant, strabatut de un sentiment al nerabdarii timpului, dar niciodata terminat, pentru ca Irene Nemirovsky avea sa moara la Auschwitz, in 1942. Manuscrisul a fost descoperit abia sase decenii mai tirziu, iar de atunci s-a impus in constiinta publica drept una dintre capodoperele literaturii universale.

„In lumea fictionala a lui Irene Nemirovsky totul face parte dintr-un flux. Unele personaje au incremenit, altele se pregatesc sa se alature noii ordini. Citeva incearca sa reziste. Nimic nu e abstract, totul face parte din realitate... Poate cea mai mare calitate a Suitei franceze este surprinderea umanitatii soldatilor nemti si a dramei pe care-o traiesc la aflarea vestii ca Germania a invadat Uniunea Sovietica. Visurile lor de pace se risipesc; fantezia unei intelegeri intre invinsi si invingatori nu mai poate supravietui.” ( The Guardian )

„Prin Suita franceza , Irene Nemirovsky a lasat, probabil, prima opera de fictiune despre ceea ce astazi numim al Doilea Razboi Mondial. Tot ea a scris, ca lumea sa le poata citi neingradit, unele dintre cele mai valoroase, mai umane si mai incisive opere de fictiune nascute vreodata din conflict.” ( The New York Times Book Review )

citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2014
Limba:
Romana
Cod:
978-973-46-4904-4

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie