Studia Basiliana III
de Sfantul Vasile cel Mare
(0 opinii)
Cod produs: CTP-1890
Autor: Sfantul Vasile cel Mare
Editura: Basilica

Pret: 96,33 lei

Studia Basiliana III, Sfantul Vasile cel Mare - editura Basilica Comunicarile publicate acum abordeaza aspecte diverse din viata si activitatea marelui Parinte al Bisericii, scotand in evide...
citeste mai mult

Studia Basiliana III
Studia Basiliana III

(0 opinii)

Pret: 96,33 lei

Studia Basiliana III, Sfantul Vasile cel Mare - editura Basilica

Comunicarile publicate acum abordeaza aspecte diverse din viata si activitatea marelui Parinte al Bisericii, scotand in evidenta elemente mai putin cunoscute ale biografiei sale ori ale familiei. Dupa cum scrie Parintele Patriarh, scrisorile Sfantului Vasile cel Mare scot in evidenta invataturi ale sale neabordate pana acum in literatura romaneasca, asa cum, de pilda, sunt cele despre teologia icoanei, care au contribuit la formularea doctrinei ortodoxe devenita oficiala si folosita drept arma de lupta impotriva iconoclastilor.

Impresionante sunt si amanuntele pe care Sfantul Vasile ni le da asupra cultului crestin in primele veacuri si a muzicii folosite in biserici. Ca si in alte imprejurari, cand el a subliniat puterea Traditiei pentru a justifica folosirea semnului Sfintei Cruci de catre crestini, din cele mai vechi timpuri, ori a indreptarii lor catre Rasarit la momentul rugaciunii, tot asa el arata modul intonarii psalmilor in Biserica si al altor cantari. Una dintre cele mai vechi cantari este Lumina lina, transmisa din generatie in generatie si care are un continut dogmatic de cea mai mare importanta, fiindca atesta cinstirea Sfantului Duh ca Dumnezeu impreuna cu Tatal si cu Fiul.

Sfantul Vasile a adus-o in discutie si in disputa pnevmatomaha a vremii sale, indicand modul cum se cantau psalmii, in Capadocia. Ca si in volumele precedente, cititorul va gasi, in cel de fata, studii privind legaturile Sfantului Vasile cel Mare cu teritoriul romanesc, completandu-se sau clarificandu-se, dupa caz, ceea ce s-a scris pana acum. Nici legaturile Marelui Parinte Capadocian cu lumea occidentala si influentele directe asupra monahismului benedictin nu lipsesc in aria preocuparilor colaboratorilor acestui volum. De asemenea, unele studii continua sa-l redescopere pe Sfantul Vasile cel Mare ca exemplu in ceea ce a insemnat filantropia si milostenia crestina, pedagogul si umanistul care a avut drept model pe Mantuitorul Iisus Hristos. In felul acesta s-au pus bazele liniilor directoare in societatea in care aceste virtuti au putut deveni caracteristici ale civilizatiei bizantine.

Sursa: www.ziarullumina.ro

citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2009
Coperta:
Cartonata
Nr. pagini:
540
Limba:
Romana
Cod:
978-606-92109-2-5

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie