Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Filosofie / Societatea ca proiect din perspectiva lui Ortega y Gasset - Jorge Acevedo-Guerra
Societatea ca proiect din perspectiva lui Ortega y Gasset - Jorge Acevedo-Guerra
de Jorge Acevedo-Guerra
(0 opinii)
Cod produs: 978-606-711-712-7
Autor: Jorge Acevedo-Guerra
Editura: Eikon

Pret: 35,00 lei

Jorge Acevedo-Guerra  |  Societatea ca proiect din perspectiva lui Ortega y Gasset. Editura EIKON, 2017. Traducere Emilia Irina Strat, Daniel Mazilu. Editie ingrijita de Daniel Mazilu. Extra...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Societatea ca proiect din perspectiva lui Ortega y Gasset - Jorge Acevedo-Guerra
Societatea ca proiect din perspectiva lui Ortega y Gasset - Jorge Acevedo-Guerra

(0 opinii)

Pret: 35,00 lei

Jorge Acevedo-Guerra  |  Societatea ca proiect din perspectiva lui Ortega y Gasset

Editura EIKON, 2017. 


Traducere Emilia Irina Strat, Daniel Mazilu. 

Editie ingrijita de Daniel Mazilu. 


Extras din Prefata autorului la versiunea in limba romana:

Cartea “Societatea ca proiect” ar fi trebuit sa se numeasca “Eseuri istoriologice”. In cele din urma, am preferat titlul actual cu scopul de a folosi o exprimare familiara majoritatii potentialilor cititori si cu obiectivul de a reliefa partea cea mai extinsa a cartii, in care “se revarsa” toate celelalte spre a o fundamenta. Insa, riguros  vorbind, continutul cartii consta intr-o serie de eseuri istoriologice.

Istoriologia este un fericit neologism pe care i-l datoram lui Ortega. In insemnarile din prefata la “Filosofia istoriei de Hegel”, curs publicat in editiile din 1928 ale Revistei Occidentului, el spune: “Cu aceasta versiune a Filosofiei istoriei , a lui Hegel, incep a publica o Biblioteca de Istoriologie. Acest termen – istoriologia – se foloseste aici, precum cred, pentru prima data.”

Ce ar trebui sa intelegem prin istoriologie? In textul lui Ortega deja indicat, citim: “Realitatea istorica este in fiecare moment constituita dintr-un nunar de ingrediente variabile si dintr-un nucleu de ingrediente invariabile – relative sau absolut constante. Aceste constante ale faptului sau ale reallitatii istorice sunt structura ei radicala, categorica, a priori. Si a priori fiind, nu depinde, in principiu, de variatia datelor istorice. Dimpotriva, ea este cea care ii determina pe filolog si pe arhivar sa caute anumite date, care sunt necesare pentru reconstructia istorica a anumitei epoci concrete. Stabilirea acestui nucleu categoric al esentialului istoric este subiectul primar al istoriologiei.” [...]

Pe langa ceea ce deja am zis inainte de spre subiectul primar al istoriologiei, putem adauga, pe scurt, ceva care precizeaza sensul ei: “Istoriologia nu este [...] o reflectie metodologica despre historia rerum gestarum sau despre istoriografie, ci o analiza imediata a res gesta, a realitatii istorice. Care este textura ontologica a acesteia? Din ce ingrediente radicale se compune? Care sunt dimensiunile ei primare?”

Ma voi referi, pe scurt, la motivatiile care m-au condus la publicarea cartii “Societatea ca proiect”, la ce urmaresc prin aceasta carte si, desigur, la limitele ei.

Prima motivatie  a constat in dorinta mea de a intelege complexele fenomene istorice si sociale care au afectat tara noastra – si pe multe altele, printre care Romania, - de-a lungul ultimelor decenii. Ideea lui Ortega, conform careia nu este posibil sa explici o societate nationala referindu-te doar factori etnici, teritoriali, lingvistici si de traditie, mi se pare fecunda. Dupa el, decisiv in coexistenta colectiva  este un proiect remarcabil de viata in comun.


A doua motivatie a provenit din intentia mea de a colabora, intr-un anume fel, la elaborarea unei istoriologii sau metaistorii care sa fie la inaltimea timpurilor si, prin urmare, sa merite fara rezerve un asemenea nume.

citeste mai mult
Traducere:
Emilia Irina Strat, Daniel Mazilu
Editura:
An aparitie:
2017

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie