Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Simona ANTONESCU | Hanul lui Manuc. Roman

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Simona ANTONESCU    |    Hanul lui Manuc    Roman

POLIROM, 2018

Colectia Top 10+

||||

Boierii Samarghiteni, Muscata din talpa – 1806, primavara – mosia Mironesti/ e x t r a s

Din pricina ca albia de scalda a jupanitei Ruxandra crapase, baltind la ultima baie intreg iatacul, baiesitele spalau astazi fata in hardau nou, din lemn neinceput. In colibele de tigani din vatra curtii boieresti se poruncise de indata albie noua.

Cu un pocnet vesel de biruinta, hardaiasul din lemn alb de mesteacan se rasturna pe podele, rostogolind imprejurul lui trei copile de-o varsta cu primavara de afara. Apa inmiresmata cu petale de trandafiri inunda iute odaia, ajungand intr-o clipa pana la pragul inalt de care se izbi, plescaind. Stropi grasi cautara sa ajunga cat mai sus, pe usa grea din drugi lati, incheiati intre ei cu limbi groase de fier pornite din balamale.

Chiva, tigancusa nascuta pe mosia Mironesti, cam de-un leat cu jupanita cea mica Ruxandra, alunecase pe una dintre bucatile de sapun parfumat ale jupanitei si, in ultimul sau moment de echilibru, avusese bunul instinct de a se apleca in fata, iar acum strabatea odaia de scalda intinsa pe burta, cu mainile dinaintea ei, ca un despicator de valuri. Se opri cu degetele in marginile hardaiasului rasturnat care, din izbitura copilei, isi mai continua pentru o clipa rostogolirea hodorogita pe dusumele. [...]

Noaptea rotita incetini timpul din odaia cea mica de scalda, ingreunandu-i curgerea si dezvaluind Ruxandrei lucrurile intr-un alt ritm, mai cleios si cu toate acestea mai limpede.

SPECIFICATII

An aparitie 2018