Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Si cerul s-a umplut de sfinti. Martiriul in Antichitatea crestina si in Secolul XX: teme, dezbateri, personaje

0 opinii / Scrie o opinie
  • 37,57 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

CRISTIAN BADILITA, EMANUEL CONTAC (EDITORI) | SI CERUL S-A UMPLUT DE SFINTI: MARTIRIUL IN ANTICHITATEA CRESTINA SI IN SECOLUL XX: TEME, DEZBATERI, PERSONAJE

Actele colocviului international Sighet, 2-5 iunie 2011 Organizat de Fundatia Academia Civica in colaborare cu Asociatia Culturala “Oglindanet” cu sprijinul Institului Cultural Roman din Chisinau CURTEA VECHE, BUCURESTI – 2012 Ana BLANDIANA, in Cuvant-inainte: Cristian BADILITA, in Nota preliminara (extras): Cel putin trei elemente definesc particularitatea colocviului de la Sighet despre martiriu. In primul rand, caracterul sau “ecumenic”, nu in sens ideologic-militant, ci intr-un sens implicit. Martiriul nu e un fenomen specific unei singure traditii crestine, ci tuturora (ortodoxa, catolica, greco-catolica, baptista, penticostala), asa cum reiese limpede si din paginile cartii de fata.

Dar traditiile sau confesiunile crestine apar tarziu in istorie, abia in secolul al XI-lea, proliferand ulterior, odata cu Reforma. In al doilea rand, pentru o corecta intelegere am consacrat, asadar, maimulte studii martiriului in Antichitate, analizand, pe baza textelor originale, specificitatea fenomenului, cauzele sale, modelele precrestine sau interpretarile oferite de Parintii Bisericii.

A treia particularitate a volumului consta in punerea fata in fata a martiriului din primele secole cu martiriul din secolul XX, ultimul dominat politic de cele doua ideologii atee: comunista si nazista, care, in esenta lor, pot fi privite ca ipostaze complementare ale neopaganismului. Invitatul de onoare de la Sighet, teologul Didier Rance, fost director al organizatiei internationale Aide a L’Eglise en Detresse, incheie parcursul martirologic amintindu-ne ca si astazi, langa noi, ori chiar sub ochii nostri, milioane de crestini sufera de persecutii (mai ales in China si in tarile musulmane).

Colocviul de la Sighet a fost conceput si organizat impreuna cu Ana Blandiana si Romulus Rusan, carora tin sa le multumesc inca o data, la inceputul acestor Acte, pentru entuziasmul cu care m-au insotit vreme de zece luni, ei avand rolul decisiv in finantarea si organizarea practica a colocviului. De asemenea, doresc sa adresez multumiri speciale D-nei Ioana Boca, director executiv al Academiei Civice, pentru eficienta si profesionalismul Domniei sale. In fine, multumiri i se cuvin prietenului Emanuel Contac, care m-a insotit la citirea, corectarea, completarea si editarea volumului, precum si Domnului Grigore Arsene, directorul Curtea Veche Publishing, care a acceptat imediat propunerea de publicare.

SPECIFICATII

An aparitie 2012
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 576
Limba Romana
Cod 978-606-588-259-1