Sfantul Vasile cel Mare. Omilii si cuvantari. PSB 1
- Cod produs:CTP-1993
- Autor: Sf. Vasile cel Mare
- Editura: Basilica
-
67,20 lei
DESCRIERE
SFANTUL VASILE CEL MARE | OMILII SI CUVANTARI, VOLUMUL I.
Editura Basilica a Patriarhei Romane – Bucuresti, 2009.
COLECTIA PARINTI SI SCRIITORI BISERICESTI.
Traducere din limba greaca si introducere de pr. Dumitru FECIORU, text revazut si nota asupra editiei de pr. Dumitru FECIORU, Constantin GEORGESCU si Alexandru MIHAILA.
Carte tiparita cu binecuvantarea Preafericitului Parinte DANIEL Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
Extras din Omilia a XXII-a, capitolul IX – Catre tineri, despre cum pot intrebuinta cu folos literatura scriitorilor eleni:
“Ce vom face, deci?”, ar putea sa ma intrebe cineva
“Ce altceva decat sa ne ingrijim de suflet, eliberandu-ne de toate celelalte griji.”
Trebuie, dar, sa slujim trupului numai in cele necesare; sufletului, insa, sa-I dam ce-i mai bun, spre a-l slobozi, cu ajutorul filozofiei, ca dintr-o inchisoare, de legatura cu patimile trupului, ca sa facem in acelasi timp si trupul stapan peste patimi. Stomacului sa-I slujim numai in cele de trebuinta, sa nu-i dam mancarurile cele mai placute, cum fac cei care cauta bucatari si oameni pentru servit la masa, cei care cauta delicii, care rascolesc pamantul si marea, ca si cum ar plati bir unui stapan neindurator. Vrednici de mila sunt unii ca acestia din pricina indeletnicirii lor; nu sufera mai putin decat cei chinuiti in iad, care scarmana lana ca sa intretina focul, sau cara apa cu ciurul si o varsa intr-un vas gaurit, asa ca muncile lor nu mai au sfarsit.
A te ingriji de aranjatul parului si de haine mai mult decat e necesar este, dupa cuvantul lui Diogene, fie o fapta de om necugetat, fie o fapta de om ticalos. A cauta sa fii elegant si a fi numit de altii elegant socot ca este tot atat de rusinos ca si a trai in desfrau sau a strica altora casele. Este oare vreo deosebire pentru un om cu mintea sanatoasa daca imbraca o haina scumpa sau una ieftina, atata vreme cat si una si alta il apara iarna de frig si vara de caldura?
Tot asa si in toate celelalte nu trebuie sa ne ingrijim mai mult decat e necesar si nici sa purtam grija de trup mai mult decat e bine pentru suflet. Pentru un barbat care poarta cu adevarat acest nume, este tot atat de rusinos a fi elegant si iubitor de trup, ca si a fi inclinat in chip nevrednic spre orice alta patima. A-ti da toata silinta ca trupul sa fie mult prea ingrijit, inseamna a nu te cunoaste pe tine insuti si a nu intelege porunca inteleapta, care spune ca nu ceea ce se vede este omul; si este nevoie de mai multa intelepciune, cu ajutorul careia fiecare din noi, oricare, ajunge sa se cunoasca pe el insusi.
SPECIFICATII
An aparitie | 2009 |
Limba | Romana |
Cod | 978-606-8141-00-8 |