Sfantul Vasile cel Mare. Epistole. PSB 3
de Sf. Vasile cel Mare
(0 opinii)
Cod produs: CTP-1978
Autor: Sf. Vasile cel Mare
Editura: Basilica

Pret: 70,50 lei

SFANTUL  VASILE CEL MARE |EPISTOLE,  VOLUMUL III. Editura Basilica a Patriarhei Romane – Bucuresti, 2010. COLECTIA PARINTI SI SCRIITORI BISERICESTI. Traducere din limba greaca, introducere s...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Sfantul Vasile cel Mare. Epistole. PSB 3
Sfantul Vasile cel Mare. Epistole. PSB 3

(0 opinii)

Pret: 70,50 lei

SFANTUL  VASILE CEL MARE |EPISTOLE,  VOLUMUL III. 
Editura Basilica a Patriarhei Romane – Bucuresti, 2010. 
COLECTIA PARINTI SI SCRIITORI BISERICESTI. 


Traducere din limba greaca, introducere si note de Pr. Teodor BODOGAE. 
Editie revazuta de Tudor TEOTEOI. 
Carte tiparita cu binecuvantarea Preafericitului Parinte DANIEL Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. 

Extras din Epistola 2 – Catre prietenul Grigorie (Teologul) (din timpul retragerii, anul 360-361):Nota de subsol :
Poate tocmai pentru ca se deosebeau profund in temperament si atitudini, cei doi mari parinti s-au iubit si s-au intregit, iar pana la urma au format un cuplu ideal, nu numai pe bancile universitatii din Atena, ci si mai tarziu, in viata.
Ti-am recunoscut scrisoarea asa cum recunosti indata pe copii prietenilor, a caror infatisare seamana leit cu aceea a parintilor lor; intr-adevar, tine de felul tau tipic de judecata afirmatia facuta inainte de a sti ceva despre modul in care vietuim si suntem organizati aici, anume ca frumusetea acestui peisaj n-ar putea fi un imbold serios, in stare sa-ti provoace o astfel de stare sufleteasca, incat sa doresti sa vii aici cu noi. Se vede ca in socotelile tale toate cele pamantesti sunt nimic in comparatie cu fercirea fagaduita <de Evanghelie>.
Mi-e rusine oarecum si mie sa descriu cu amanuntul ceea ce fac ziua si noaptea in aceste locuri retrase. E drept ca am parasit viata de oras, socotind-o prilej pentru tot felul de rautati. Dar pe mine insumi n-am reusit inca sa ma parasesc. Dimpotriva, am ajuns asemenea celor ce calatoresc pe mare, care, din pricina neobisnuintei in ale navigatiei, devin nelinistiti, simtind ca ii apuca raul de mare, sunt prost dispusi din cauza leganarii corabiei, vazandu-se zguduiti cand intr-o parte, cand in alta, motiv pentru care ei urca intr-o barca sau intr-o luntre, dar si atunci ii apuca raul si ameteala, pentru ca greata si crizele de ficat i-au insotit peste tot.
Cam printr-o astfel de stare sufleteasca trec si eu, intrucat pretutindeni port inca incuibate in mine patimi, care continuu ma tulbura, asa ca din toata aceasta schimnicie si retragere in singuratate inca n-am dobandit aproape nimic deosebit. [...]
In orice caz, din cate ar trebui sa facem si prin care ne-am putea invrednici sa pasim pe urmele Celui care ne-a aratat calea mantuirii atunci cand ne-a zis: “Oricine vrea sa vina dupa Mine, acela sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie”, cele mai importante sunt urmatoarele.
(II)
Mai intai suntem datori sa ne pastram cugetul in liniste, care e ca un ochi.

citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2010
Limba:
Romana
Cod:
978-606-8141-08-4

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie