Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Scurt tratat despre iubire, Ovidiu Raetchi

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,39 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ovidiu RAETCHI     |    Scurt tratat despre iubire

NEMIRA, 2017

||||

Extras din Teoria sarutului. Femeia, frigul si bizonul insangerat

In canonul Bisericii, un preot care s-a dedat de doua ori Pacatului lui Onan poate fi iertat. I se va lua insa preotia celui care, o singura data, a sarutat o femeie cu pofta, fara sa o posede. Pentru Parintii Bisericii, sarutul e o taina erotica mai profunda decat orgasmul solitar; atat de profunda, incat anuleaza taina spirituala a harului primit prin hirotonisire. E suficient ca o limba sa atinga cu nesat o alta limba pentru ca Sfantul Duh sa se anihileze din purtatorul sau.

Creatorii canonului par sa se intalneasca, in aceasta perspectiva intransigenta asupra sarutului, cu faimoasa burzuluiala a lui Cioran: „Spectacolul omului – ce lucru scarbavnic! Iubirea – o intalnire intre doua salive... Toate sentimentele isi trag absolutul din mizeria glandelor.” (EMIL CIORAN, Tratat de descompunere)

In mod natural, spiritele liberale sau romantioase s-au incordat impotriva acestei viziuni morocanoase, reactionar-glandulare, incercand sa restabileasca onorabilitatea sarutului. Pe buna dreptate: e ceva atat de senin, de sanatos, de tonic si de racoros in simplitatea sarutului, incat reducerea sa la secretii lezeaza simtul dreptatii in materie estetica. Eleganta naturala a unui french kiss juvenil evoca armonia clasica a statuilor lui Apollo – oricum ai face, nu poti asocia ceva atat de solar cu flegma, caria, supuratia.

Solutia in contra lui Cioran a parut sa vina din spiritualizarea sarutului. Gabriel liiceanu propune o astfel de lectura plecand de la o scena in care Romeo o saruta pe Julieta: [.

SPECIFICATII

An aparitie 2017
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 176
Limba Romana
Cod 978-606-758-833-0