Sabia de foc si Heruvimii
de Monique Alexandre
(0 opinii)
Cod produs: CTD-2134
Autor: Monique Alexandre
Editura: Anastasia

Pret: 21,00 lei

Sabia de foc si Heruvimii, de Monique Alexandre - Editura Fundatiei Anastasia Sabia de foc si Heruvimii este o culegere de studii despre cateva capodopere ale literaturii crestine din primel...
citeste mai mult

Sabia de foc si Heruvimii
Sabia de foc si Heruvimii

(0 opinii)

Pret: 21,00 lei

Sabia de foc si Heruvimii, de Monique Alexandre - Editura Fundatiei

Anastasia Sabia de foc si Heruvimii este o culegere de studii despre cateva capodopere ale literaturii crestine din primele secole. Selectia textelor, precum si organizarea lor intr-o succesiune deopotriva logica si teologica imi apartin. De la Philon din Alexandria si simbolurile din Physiolog pana la episodul, plin de semnificatii, al mortii sfantului Antonie, de la reprezentarile Judecatii in opera sfantului Grigorie de Nyssa pana la „erosul dumnezeiesc” care strabate ca un fir rosu romanul bizantin Varlaam si Ioasaf , cartea lui Monique Alexandre se construieste parca de la sine, conformandu-se urmatoarelor exigente: recurgerea sistematica la textele originale; abordarea subiectelor intr-o perspectiva filologica si istorica; favorizarea analizei literare si intrinsec-teologica; inscrierea in contextul literaturii antice, in general, si al literaturii crestine antice in special. (Cristian Badilita)

La sfarsitul capitolului 3 din Geneza, tema exilului, repetata, se impune cu o forta misterioasa: „L-a alungat pe om si a asezat la rasarit de gradina Edenului Heruvimii si flacara rotitoare a sabiei pentru a pazi calea spre pomul vietii.” „Relecturile”, hranite de nostalgie, s-au succedat incrucisandu-se: de la exegezele alexandrine la sfarsitul Paradisului pierdut al lui Milton si pana la inceputul Evei lui Peguy, de la fresca din catacomba de pe Via Latina la cea a Sixtinei si pana la Mesajul Biblic al lui Chagall.

Or, la originea acestei „lucrari” asupra locului de inchidere, confruntarea interpretarilor iudaice cu cele crestine scoate la iveala, dupa parerea noastra, intr-o lumina deosebita, de la o traditie la alta, confluente, omologii si transpuneri. Vom urmari aici aceasta „lucrare”, prin cateva exemple semnificative. (Monique Alexandre)

citeste mai mult
Traducere:
Francisca Baltaceanu, Monica Brosteanu
Editura:
An aparitie:
2003
Nr. pagini:
411
Limba:
Romana
Cod:
912

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie