Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Istorie / Istoria romanilor / „Republica de la Ploiesti“ si inceputurile parlamentarismului in Romania
„Republica de la Ploiesti“ si inceputurile parlamentarismului in Romania
de Silvia Marton
(0 opinii)
Cod produs: CIAR-2552
Autor: Silvia Marton
Editura: Humanitas

Pret: 34,00 lei

„Republica de la Ploiesti“ si inceputurile parlamentarismului in Romania, de Silvia Marton - Editura Humanitas „«Republica de la Ploiesti» a intrat in limbajul comun ca un alt nume dat esecu...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
„Republica de la Ploiesti“ si inceputurile parlamentarismului in Romania
„Republica de la Ploiesti“ si inceputurile parlamentarismului in Romania

(0 opinii)

Pret: 34,00 lei

„Republica de la Ploiesti“ si inceputurile parlamentarismului in Romania, de Silvia Marton - Editura Humanitas

„«Republica de la Ploiesti» a intrat in limbajul comun ca un alt nume dat esecului comic şi nepotrivirii mijloacelor cu scopul idealizat. Daca il reducem la actiunile din ziua de 8 august 1870, episodul poate fi cu greu eliberat din registrul in care l-a fixat Caragiale. Miscarea trebuie abordata insa in contextul anilor 1866–1871.

Cu tot eclectismul şi incoerentele ei, a existat o gandire politica antidinastica, republicana şi «democrata» care trebuie pusa in lumina. Este ambitia acestui volum, un eseu asupra ideilor politice ale vremii si asupra modului in care actorii episodului republican isi explica actiunile si deciziile. Mişcarile antidinastice şi republicane iniţiate de liberalii radicali munteni («rosiii») releva, de fapt, existenta unei profunde crize constituţionale. Prin ideile-cheie pe care le apara cu convingere – supremaţia constituţiei, dreptul poporului de a se opune despotismului, suveranitatea poporului, limitarea prerogativelor executivului, responsabilitatea miniştrilor in faţa majoritaţii din Camera, legislativul monocameral, urgenţa unui nou 1848 la 1870, garantarea libertaţilor politice, neamestecul strainilor in afacerile interne şi afirmarea suveranitaţii interne şi externe a statului –, «rosiii» cultiva conflictul şi il considera legitim.

Ei nu sunt teoreticieni ai politicului, dar gandesc politic, dezbat politica si sunt oameni ai actiunii. «Republica de la Ploieşti», punctul culminant al seriei de acţiuni republicane, devine astfel revelatorul unui anumit tip de republicanism parlamentar si al unei dinamici institutionale si electorale ce permite asezarea parlamentarismului. De aceea, nu putem reduce ideile actorilor de la 1870 şi practicile lor electorale la simple interese conjuncturale si nici la registrul comic al lui Caragiale. «Roşiii» merita cu prisosinţa sa fie luaţi şi in serios.“ (Silvia MARTON)

Ilustratia de pe coperta:„Arborele discordiei“, caricatura din Ghimpele, 17 decembrie 1867 (cu textul insotitor „Cu frica lui Dumnezeu, cu credinta si cu amor de tara sa va apropiati“). Printre personaje, Ion Bratianu, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Beizade Mitica, Lascar Catargiu si Manolache Costache Epureanu.

Sursa: www.humanitas.ro

citeste mai mult
Autor:
Editura:
An aparitie:
2016
Coperta:
Brosata
Dimensiuni:
13 x 20 cm
Nr. pagini:
312
Limba:
Romana
Cod:
978-973-50-5160-0

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie