Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Rani deschise, vol. 6. Eu doar intreb, Solomon Marcus

0 opinii / Scrie o opinie
  • 50,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

SOLOMON MARCUS | RANI DESCHISE. EU DOAR INTREB (Vol.6)

Editura SPANDUGINO, 2017

Colectia DISTINGUO

Nota editoriala de Lavinia SPANDONIDE

Cuvant inainte de Mihai DINU

Extras din Poezia si matematica, surori in aceeasi paradigma culturala, Interviu cu Alexandru Bantos, Limba romana, nr. 7-8, anul XXIII, 2013

S.M.: [...] Am pornit cu pasiunea pentru poezie, am trecut apoi la matematica, pe care am citit-o cu ochelarii poeziei, de aici mai departe la mariajul lingvisticii cu matematica, drept pas intermediar spre poetica matematica, prin care am unit pasiunea mea din adolescenta cu cea ulterioara, pentru matematica. Lingvistica matematica m-a dus inevitabil la informatica, iar aceasta din urma la radacinile ei biologice (modelarea sistemului nervos), pentru a constata ulterior ca umbrela comuna a tuturor acestor preocupari este semiotica. Iata o schita sumara a aventurilor mele intelectuale. Dar trebuie sa precizez ca peste tot pe unde am umblat, modul matematic de gandire nu m-a parasit niciodata.

In continuare, va rog sa va referiti la “poetica matematica”, disciplina fundamentata de catre dumneavoastra. In ce context ati descoperit fascinatia si atractia pentru acest oarecum neobisnuit aspect al artelor? Care sunt principiile care v-au calauzit la elaborarea lucrarii?

S.M.: Se intampla frecvent sa banuim, sa simtim un fapt mult inainte de a-l putea confirma cu argumente valabile si pentru cei carora ne adresam. Traiesc de multa vreme cu convingerea ca poezia si matematica sunt surori, se afla in aceeasi paradigma culturala, au o nevoie organica una de cealalta, ele exprima, prin mijloace diferite, aceleasi aspiratii, acelasi crez spiritual. Dar cine sa ma creada, intr-o lume care a facut totul pentru a le tine cat mai departe una de cealalta, pentru a intretine ideea unei opozitii ireductibile intre ele? De o viata ma preocupa aceasta problema, care se dovedeste de o complexitate uriasa.

Cartea Poetica matematica (1970) constituie un moment din reflectia mea asupra relatiei dintre matematica si poezie. Accentul cadea pe opozitia dintre ele., dar pariul era de a transforma aceasta diferenta intr-un avantaj: a folosi matematica drept metalimbaj in studiul poeziei, tragand toate foloasele unei distante maxime intre metalimbaj si limbajul obiect. Un al doilea moment l-a constituit cartea Arta si stiinta (1986), in care resping prima (pe lista din 1970) si cea mai populara pretinsa opozitie dintre matematica si poezie, aceea dintre rational si emotional. Cea de a treia etapa, afirmata in Bridges: Mathematical Connections in Art, Music and Science (1995) si in unele capitole din Paradigme universale. Editie integrala (Ed. Paralela 45, 2011), consta in a pune in primul plan nu opozitiile, ci asemanarile dintre matematica si poezie, dintre stiinta si arta, aratand ca in interiorul fiecarei asemanari se dezvolta o opozitie si in interiorul fiecarei opozitii se dezvolta o asemanare, intr-un sir care nu are sfarsit. Cea de a patra etapa a fost demonstrarea originii comune a matematicii si poeziei, parintii lor fiind vechile mituri, de la care au preluat esentialul: functia de simbolizare, nevoia unui univers de fictiune, capacitatea holografica a localului de a da seama despre globalitate, transgresarea logicii traditionale, nevoia de paradox si de metafora etc. A fost raportul meu ca invitat la Conferinta internationala despre mituri si poetica, Universite Libre de Bruxelles, 14-16 iunie 2013. Imi este clar ca reflectia mea asupra acestui subiect nu se va incheia niciodata si mereu voi avea in fata un mister inca nedezlegat.

SPECIFICATII

An aparitie 2017
Coperta Cartonata
Nr. pagini 709
Limba Romana
Cod 978-606-92456-5-1-I