Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Istorie / Istoria romanilor / Radu IOANID | Holocaustul in Romania. Distrugerea evreilor si romilor sub regimul Antonescu 1940-1944
Radu IOANID | Holocaustul in Romania. Distrugerea evreilor si romilor sub regimul Antonescu 1940-1944
de Radu Ioanid
(0 opinii)
Cod produs: LB-2020-019
Autor: Radu Ioanid
Editura: Polirom

Pret: 64,95 lei

Radu IOANID    |    Holocaustul in Romania. Distrugerea evreilor si romilor sub regimul Antonescu 1940-1944POLIROM, 2019Editura Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Roman...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Radu IOANID | Holocaustul in Romania. Distrugerea evreilor si romilor sub regimul Antonescu 1940-1944
Radu IOANID | Holocaustul in Romania. Distrugerea evreilor si romilor sub regimul Antonescu 1940-1944

(0 opinii)

Pret: 64,95 lei

Radu IOANID    |    Holocaustul in Romania. Distrugerea evreilor si romilor sub regimul Antonescu 1940-1944

POLIROM, 2019

Editura Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wisel”

United States Holocaust Museum

Colectia Document

Editia a III-a revazuta si adaugita

Cuvant-inainte de Dennis DELETANT

||||

p. 443/ e x t r a s

Liderul Partidului National – Taranesc, Iuliu Maniu, si conducatorul Partidului Liberal, Dinu Bratianu, au trimis memorii lui Antonescu, cerand anularea deportarilor. Cei doi sefi ai „partidelor istorice”, precum si Ion Mihalache, un alt lider taranist, considerau ca masurile de deportare evreilor fusesera luate la sugestia germanilor, ele „fiind straine de traditiile de omenie ale poporului nostru”.

Au existat si intelectuali care au protestat impotriva deportarilor. De exemplu, o nota a SSI din 18 septembrie 1942 mentioneaza ca un numar de intelectuali i-au trimis regelui o scrisoare de protest impotriva deportarii evreilor. Iar la 7 octombrie 1942, o alta nota a SSI informeaza ca pentru eliberarea poetului Magnus (corect: Margul, nnLB) Sperber au intervenit criticul literar Eugen Lovinescu, poetii Ion Pillat si Vasile Voiculescu, precum si scriitorul Oscar Walter Cisek.

Dupa cum scria Aureliu Weiss:

opozitia Maresalului Antonescu la exigentele germane – in fata carora capitulase totusi la finele lunii iulie 1942 – se explica mai putin printr-un act de vointa si de reflectie, cat prin independenta orgolioasa si absolutismul caracterului sau. Nu-i placea sa primeasca ordine, ci sa le dea si, cu atat mai putin, sa le primeasca din afara. Cred ca in forul lui intim era jignit si iritat de exigentele germane privitoare la evreii „lui”. Acestia crescusera ca niste buruieni daunatoare in marea gradina a tarii romanesti. Plivirea pamantului romanesc  de aceste buruieni trebuia sa fie opera unor masuri locale, chibzuite in raport cu necesitatile practice pe care le cunostea mai bine decat nemtii.

Ca militar, intelegea necesitatea unei coordonari in conducerea razboiului si a supunerii la un comandament suprem strain. Dar de ce se amestecau germanii in chestiunea evreilor din Romania care era o afacere interna?

citeste mai mult
Autor:
Editura:
An aparitie:
2019

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie