Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Religie / Predici si omilii / Pr. Constantin Valer NECULA | De ce esti trist, popor al Invierii?
Pr. Constantin Valer NECULA | De ce esti trist, popor al Invierii?
de Pr. Constantin Valer NECULA
(0 opinii)
Cod produs: LB-2020-0190
Autor: Pr. Constantin Valer NECULA
Editura: Agnos

Pret: 15,00 lei

Pr. Constantin Valer NECULA    |    De ce esti trist, popor al Invierii?Predici la inmormantari si parastaseEditura Agnos – Sibiu, 2019Editia a II-a, revizuita si adaugitaApare cu binecuvant...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Pr. Constantin Valer NECULA | De ce esti trist, popor al Invierii?
Pr. Constantin Valer NECULA | De ce esti trist, popor al Invierii?

(0 opinii)

Pret: 15,00 lei

Pr. Constantin Valer NECULA    |    De ce esti trist, popor al Invierii?

Predici la inmormantari si parastase

Editura Agnos – Sibiu, 2019

Editia a II-a, revizuita si adaugita

Apare cu binecuvantarea IPS Dr. Laurentiu STREZA, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului

Gandind la o pastorala decenta a doliului/ e x t r a s

Sunt tot mai cutremuratoare mortile de care auzim, multi citindu-le in cheie apocaliptica. Suntem tot mai marcati de astfel de chei ale lecturii mortii. De la filme la stiri, de la documentare la carti, suntem presati cu moartea. Cheia trairii mortii este insa una eshatologica, legata de Inviere, nu ca simplu exercitiu de moda, ci drept clipa ontologica. Andrei Plesu, intr-o excelenta analiza asupra mortii si demnitatii, scrie: „Pentru mine, sarbatorile de Pasti nu se pot disocia de lectia mortii asumate in toata scandaloasa ei indigenta. Citesti Evanghelia si simti ca, de vreme ce Iisus si-a trait moartea astfel, iti este si tie ingaduit sa te temi, sa suferi, sa te amarasti, sa te lasi cuprins de deznadejde. Moartea omului in varianta lui post-edenica nu poate fi altfel: nu e o petrecere vesela, o pirueta cocheta, o seara de bal sau un gest solemn. E asa cum a fost si viata lui: plina de nelinisti si iluzii, de grija, speranta si incertitudine. Da, avem voie sa ne temem de moarte, sa rabdam greu suferinta, sa ne simtim parasiti, fara sa ne pierdem, astfel, demnitatea. Caci, chiar cand duhul este plin de ravna, carnea este neputincioasa (Matei 26, 41). Daca Iisus ar fi ales moartea demna, in acceptiunea de azi a termenului, ar fi intrat in impunatoarea galerie de sinucigasi de elita, de la Socrate la Petroniu si Seneca, insa n-ar fi mantuit pe nimeni. Moartea demna e monumentala dar sterila. Aseptica. Dimpotriva, abia din perspectiva sumbra a mortii tragice, exasperante, nemiloase, explozia Invierii isi capata stralucirea si pretul adevarat. Invierea e rezervata oamenilor vii, adica oamenilor care se intreaba, spera, se revolta si mor. Statuile nu pot invia.”

citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2019

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie