Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Pe trecerea timpului. Jurnal politic romanesc 1996-2015

0 opinii / Scrie o opinie
  • 48,16 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Pe trecerea timpului. Jurnal politic romanesc 1996-2015, Emil Hurezeanu - Editura Curtea Veche

Carte recomandata de Emil Hurezeanu, in seara de joi, 10 decembrie, 2015, in cadrul evenimentului Librar pentru o zi.

Am vorbit in mai multe randuri despre nevoia intelegerii oricarui fapt, indeosebi public, doar in cadrul sistemului de coordonate, asa cum il cunoastem din trigonometrie. Verticala trecutului intersecteaza oblicatoriu orizontala spatiului. Intelegem ce se intampla acum, din nou, in pietele Romaniei, doar daca stim ce s-a mai intamplat acolo. Un rapel la memoria locului concret sau simbolic pune in profil, desluseste momentul de-acum. In punctul zero avem prezentul, al nostru, dar si al celorlalti. E si locul in care ne aflam acum. Orice intamplare din Piata Universitatii, adica, are la dreapta si la stanga ei desfasurari similare sau diferite, din Piata Bastiliei din Paris pana la Maidanul din Kiev.

[...] exista coruptie, dar nu exista corupti, remarca la un moment dat Nicolae Manolescu, dupa cum a existat terorism, in decembrie 1989, fara teroristi. Avem aici un binom expresiv, definind un sistem fundamental corupt: din punct de vedere politic, moral, comercial, sa zicem. In medicina, mai precis in tratamentul tuberculozei, sunt cunoscute asa-zisele „infectii oportuniste”.

Omul intra in spital grav bolnav, urmeaza sa fie tratat de tuberculoza. Se-mbolnaveste, in schimb sau in acelasi timp, de tot felul de alte boli, aproape inevitabile. Explicatia medicilor e stiintifica, si deci credibila. Explciatiile politicienilor romani care, in plina expansiune metastatica a coruptiei, isi consoleaza concetatenii prin invocarea „raului (de) mare”, cat timp dureaza traversarea dinspre comunism spre capitalism, nu sunt convingatoare. Tuberculoza e tranzitia, „bat-o s-o bata”, coruptia e si ea acolo o infectie oportunista, un mizilic, nici macar o eroare, un fel de ceea ce nemtii numesc Schonheitsfehler - un bigudiu uitat, zbarlind nitel frumusetea. Exista insa motive sa ne ocupam de coruptie ca de un teribil subiect, atata vreme cat (si medicii nu pot decat sa confirme acest lucru) uneori cel ce se vindeca de tuberculoza, la capatul tranzitiei, e doar defunctul: victima coruptiei fara corupti, a terorismului fara teroristi.

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Coperta Brosata
Dimensiuni 15 x 23cm
Nr. pagini 528
Limba Romana
Cod 978-606-588-850-0