Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Arta si arhitectura / Monografii / Pazitorii Pragului la Patrauti - Gabriel Herea, Tudor Catalin Urcan (texte)
Pazitorii Pragului la Patrauti - Gabriel Herea, Tudor Catalin Urcan (texte)
de Gabriel Herea, Tudor Catalin Urcan (texte)
(0 opinii)
Cod produs: 978-606-910-090-5
Autor: Gabriel Herea, Tudor Catalin Urcan (texte)
Editura: Meteorpress

Pret: 49,90 lei

Pazitorii Pragului la Patrauti I Album aparut in urma colaborarii dintre voluntarii Asociatiei “Prietenii Bucovinei” si voluntarii “Art & Heritage Association Romania”.  Editura Meteor Publi...
citeste mai mult

Pazitorii Pragului la Patrauti - Gabriel Herea, Tudor Catalin Urcan (texte)
Pazitorii Pragului la Patrauti - Gabriel Herea, Tudor Catalin Urcan (texte)

(0 opinii)

Pret: 49,90 lei

Pazitorii Pragului la Patrauti I Album aparut in urma colaborarii dintre voluntarii Asociatiei “Prietenii Bucovinei” si voluntarii “Art & Heritage Association Romania”.  

Editura Meteor Publishing – Bucuresti, 2018. 


Text: Gabriel Herea, Tudor Catalin Urcan. 

Foto: Petru Palamar, Costin Popescu, Dragos Lumpan. 

Redactori: Nicoleta Zagura, Cristian Mucileanu. 


Extras din Povara si bucuria mostenirii, semnat Gabriel Herea

Cine doreste sa vada prototipul stilului moldovenesc de arhitectura trebuie sa calatoreasca pe drumul european care pleaca din Suceava spre Siret, Radauti si Putna. La doar trei kilometri dupa iesirea din Suceava va descoperi latura de sud a comunei Patrauti. Drumul judetean ce se deschide in intersectie serpuieste inca trei kilometri peste dealuri domoale, cautand parca platoul pe care se afla biserica.

Sunt 531 de ani de cand Marele Stefan a randuit ca aici, la doisprezece kilometri de Cetatea de Scaun a Moldovei, sa se zideasca Poarta a Cerului in care oamenii sa traiasca minunea unirii cu iisus Hristos cel Inviat.

Am intrat pentru prima data in curtea acestei biserici in anul 2003. Era toamna si aveam emotii. Inaltpreasfintitul ma insarcinase cu grija acestui monument. Insotit de preotul ce imi preda inventarul, am inconjurat incet biserica, parcurgand o carare imaginara in sensul acelor de ceasornic, de-a lungul zidului de incinta.

Ppriveam biserica de la distanta, inchipuindu-mi-o ca pe un relicvar sfant care pastreaza urmele sensibile ale vietuirii stramosilor. Stiam ca sub picioarele mele sunt mormintele lor, dar nu aflasem inca despre cat de multe lucruri ne pot transmite ei prin mijlocirea unui astfel de monument.

Nu stim care a fost functiunea acestei in prima suta de ani ai vietii sale. Stim insa ca, in secolul al XVI-lea, o manie necrutatoare s-a abatut asupra ei. Biserica a fost atacata de soldati. Buiandrugul din  piatra al primului portal si usorii portalului naosului au fost sfaramati cu berbece militar. Tablia din piatra a Sfintei Mese a fost lovita si rupta in bucati. Biserica a fost apoi parasita pentru o lunga perioada de timp. Padurea a invadat curtea. Se minte de copaci au rodit in lutul caramizilor ce fusesera asezate la 1487 pe boltile bisericii.

In prima parte a secolului al XVIII-lea, episcopul Calistru de la Radauti a salvat Biserica Sfintei cruci din apropierea satului Patrauti. S-au reparat atunci boltile cazute, s-a construit un acoperis nou, s-a ridicat o clopotnita din lemn si case pentru o mica manastire de maici. Dupa anul 1775 biserica a fost incredintata oamenilor din Patrauti.

Familiile patraucenilor si-au asumat misiunea de pazitori ai pragului bisericii stefaniene. Nu le-a fost usor. Au simtit insa valoarea cararii batatorite, a portii ceresti prin care stramosii isi facusera loc in Imparatia lui Dumnezeu. Noi crestinii cautam mereu carari batatorite prin timp si prin spatiu. De aceea avem sarbatori si locuri de pelerinaj. [...]

Una dintre surprizele Patrautiului este este pictura sa interiora si exterioara. Ambele fusesera acoperite cu fum, praf si mortare. Astazi, dupa restaurarile din 1988-1989 si 2003-2015, avem sansa sa privim cea mai veche pictura din Moldova. [...]

Chiar daca in 1993 biserica fusese inscrisa in Patrimoniul Mondial UNESCO, nimeni nu credea ca in micuta biserica de pe valea Patraucencei se mai pastreaza asa de multa pictura.

citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2018

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie