Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Religie / Muzica bisericeasca / Paul Constantinescu si muzica psaltica romaneasca
Paul Constantinescu si muzica psaltica romaneasca
de Pr. prof. dr. Stelian Ionascu
(0 opinii)
Cod produs: C1526
Autor: Pr. prof. dr. Stelian Ionascu
Editura: Institutul Biblic

Pret: 30,83 lei

Paul Constantinescu si muzica psaltica romaneasca, Pr. prof. dr. Stelian Ionascu - editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa A creat mult si nu s-a lasat deloc pe tanjala. Pentru el...
citeste mai mult

Paul Constantinescu si muzica psaltica romaneasca
Paul Constantinescu si muzica psaltica romaneasca

(0 opinii)

Pret: 30,83 lei

Paul Constantinescu si muzica psaltica romaneasca, Pr. prof. dr. Stelian Ionascu - editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa

 A creat mult si nu s-a lasat deloc pe tanjala. Pentru el domeniul nevazut al muzicii era mijlocul cel mai sigur de expresie a unor stari sufletesti si intelectuale care altfel, in culori sau cuvinte, ar fi avut un alt destin al receptarii. Paul Constantinescu a scris concerte pentru pian si orchestra, pentru cvartet si cvintet, dar marea lui realizare sunt oratoriile de Craciun si de Pasti prin care a demonstrat ca muzica cu filon religios nu este doar monodica si psaltica, ci poate sa recupereze din polifonie tot ce este mai bun. Aceasta a si facut. Am ascultat oratoriul lui dedicat Nasterii Domnului cu multi ani in urma si am fost captat de o anume subtilitate a sonoritatii, care m-a pus pe ganduri. Nu aveam de-a face cu o desfatare in sensul comun al cuvantului. Fiinta mea cerebrala era puternic solicitata asa cum intotdeauna in fata muzicii contemporane care indiscutabil il are ca parinte pe Bella Bartok traim un fior intelectual rece, dar electrizant si care nu se compara cu ceea ce simtim  cand audiem un Bach, Mozart sau, vai, chiar Beethoven.

Paul Constantinescu a avut un  destin special in sensul in care a imprimat creatiei noastre muzicale o cerebralitate de foarte buna calitate. Sonurile sale par ca strang tot universul sub o calota glaciala ale carei irizatii si vibratii fac din auzul nostru un fel de palnie prin care putem sa percepem o geneza universala. Gratie lui am inteles ca muzica strabatuta de un filon religios nu trebuie neaparat sa fie sentimentala. Dimpotriva. Sentimentalitatea ii face rau, ii dauneaza, creeaza un handicap.

Muzica de o asemenea factura se adreseaza sensibilitatii noastre ascunse, si nu vizibile. Daca abandonam provocarea benefica a unor asemenea auditii inseamna ca degeaba am fost inzestrati cu auz. Paul Constatinescu, in tot ce a facut, a avut o singura miza: aceea de-a ne slefui auzul si a face din acesta un organ pentru a identifica muzica sferelor. Sferele superioare sunt acelea care se rotesc si prin miscarea lor scot universul dintr-o determinare stricta. Ce nu e static este viu, destelenit, chiar inaripat.

 Muzica are aceasta calitate de-a ne ajuta sa ne depasim conditia in sensul in care nu mai suntem tentati sa gasim corespondente uneori vulgare dintre opera ca atare si realitatea pe care, chipurile, aceasta ar oglindi-o. Sunetele fiind invizibile rup orice comuna masura intre realitatea inconjuratoare si opera. Opera lui Paul Constantinescu nu are subordonare decat in cer, caruia in mare masura i s-a consacrat, si pierde legatura cu pamantescul pitoresc.

Daca la George Enescu, ca sa nu mai vorbim de Ciprian Porumbescu, de multe ori deslusim accente ale melosului folcloric, acestea sunt ca si inexistente la Paul Constantinescu. El in creatia muzicala contemporana a facut saltul spre sonoritatea pura in ale carei pulsatii recunoastem marea chemare a Nevazutului. Atras de muzica bizantina, a aprofundat-o si a facut aproape din fiecare piesa compusa un mijloc de elogiere a virtutilor ce incununeaza lumea rasariteana. Probabil acesta este meritul lui principal. A fost un rasaritean autentic, dar cu emancipare occidentala. Mijloacele lui de expresie sunt vaste, dar prin concentrare a obtinut blandetea soaptei.

Sursa: www.ziarullumina.ro

citeste mai mult
An aparitie:
2005
Limba:
Romana
Cod:
973-616-048-3

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie