Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Owen GINGERICH | Universul lui Dumnezeu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 19,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Owen GINGERICH    |    Universul lui Dumnezeu

Curtea Veche – Bucuresti, 2010

Traducere din limba engleza de Viorel ZAICU

||||

Extras de la pp. 95-96

Unul dintre motivele principale pentru care Kepler a fost un copernician provine din convingerea lui profunda ca o dispunere cu Soarele in centru reflecta proiectul divin al cosmosului: Soarele din centru era imaginea lui Dumnezeu, suprafata sferei ceresti, spuzita de stele, era imaginea lui Hristos, iar spatiul planetar intermediar reprezenta Sfantul Duh. Acestea nu erau idei efemere din anii lui de invatatura, ci o obsesie constanta care l-a inspirat si motivat intreaga viata. El i-a scris profesorului sau Michael Maestlin, de la Tuebingen: „Multa vreme am vrut sa fiu teolog; multa vreme nu am avut liniste. Dara iata ca acum, prin eforturile mele, Dumnezeu este slavit in astronomie!”

Astazi Kepler este cunoscut cel mai bine datorita descoperirii formei eliptice a orbitelor planetare. Aceasta descoperire si o alta, asa-numita lege a ariilor, sunt expuse in lucrarea lui Astronomia nova, cu adevarat o Noua Astronomie. In introducere, el isi apara copernicianismul pornind de la convingerea ca cerul proclama maretia lui Dumnezeu:

Daca cineva este atat de obtuz incat nu poate intelege stiinta astronomiei, sau atat de slab incat nu-l poate crede pe Copernic fara a-si simti afectata evlavia, il sfatuiesc sa-si vada de treburile lui, sa lase aceasta intreprindere lumeasca, sa stea acasa si sa-si cultive gradina, iar cand isi ridica ochii spre cerul vizibil (singurul mod in care il poate vedea), sa-l slaveasca din toata inima si cu toata recunostinta pe Dumnezeu Creatorul. Sa se incredinteze ca il slujeste pe Dumnezeu nu mai putin decat un astronom caruia Dumnezeu i-a acordat privilegiul de a vedea mai limpede cu ochii mintii.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba engleza de Viorel ZAICU
An aparitie 2010