Libraria Bizantina / Vezi toate / Religie / Colectii / Parintii Bisericii - editii bilingve / Opere complete Sfantul Grigorie Palama vol. VII - Fundatia Gandul Aprins
Opere complete Sfantul Grigorie Palama vol. VII - Fundatia Gandul Aprins
de Sf. Grigorie Palama
(0 opinii)
Cod produs: FGA_0101
Autor: Sf. Grigorie Palama
Editura: Fundatia Gandul Aprins

Pret: 71,00 lei

Sfantul Grigorie PALAMA | Opere complete VIIEpistole 8-14Tratate apologetice 1-4Editura Gandul aprins, 2019Introducere, traducere si note de Cornel COMAN, Adrian TANASESCU, Cristian CHIVUCoo...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Opere complete Sfantul Grigorie Palama vol. VII - Fundatia Gandul Aprins
Opere complete Sfantul Grigorie Palama vol. VII - Fundatia Gandul Aprins

(0 opinii)

Pret: 71,00 lei

Sfantul Grigorie PALAMA | Opere complete VII

Epistole 8-14

Tratate apologetice 1-4

Editura Gandul aprins, 2019

Introducere, traducere si note de Cornel COMAN, Adrian TANASESCU, Cristian CHIVU

Coordonator: Cristian CHIVU

Extras din epistola a 11-a, Catre staretii aghioriti

In epistola de fata Palama isi exprima multumirea catre staretii aghioriti pentru interesul fata de el si, in special, pentru scrisorile lor, scrisori care l-au odihnit, macar ca au avut rezultate contrare celor asteptate. Rugamintile batranilor au fost rasplatite, insa, cu scrisori calomniatoare pline de atata ciudatenie, incat intr-ascuns s-au si scris, s-au si trimis – desigur de catre inainte-statatorul tuturor acestora, <<carele si imparatestile treburi le intoarce acum dupa cum voieste>>, de catre patriarhul Caleca adica (2).

Traind departe de lume, aghioritii nu puteau urmari lesne turnura treburilor politicesti si bisericesti, asadar trebuiau instiintati; ceea ce face Palama, prin epistola de fata. Subliniaza ca duhul calomniator ce se ascunde in spatele acuzatiilor este dat in vileag de cinstirile de care s-a bucurat – din partea acelorasi persoane, care acum il acuza – inaintea razboiului civil, cand <<aveam parte de multa prietenie si, aproape zilnic, de stralucite strigate-de-lauda si se scriau tomosuri si celor de departe scrisori adeveritoare se trimeteau, pline de multe laude aduse noua>>. Si, in timp ce el voia pe atunci sa plece din Constantinopole, aceia l-au tinut acolo, invocand obstescul folos ce ar veni din primirea de catre el a treptei arhieriei (2).

Da, in fine, pretioase informatii despre cele prin care a trecut mai apoi. La izbucnirea razboiului civil, nu s-a pus in niciuna din cele doua tabere, ci a sustinut cu tarie necesitatea triumfului pacii, indemnand la reconciliere, adica la intoarcerea la starea dinainte de Octombrie 1341. Acestea le zicea deschis celor aflati la putere, dar nu a fost ascultat (3).

citeste mai mult
An aparitie:
2019

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie