Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Istorie / Istorie universala / Occidentul. O interpretare istorica, Lucian Boia
Occidentul. O interpretare istorica, Lucian Boia
de Lucian Boia
(0 opinii)
Cod produs: CIU-2592
Autor: Lucian Boia
Editura: Humanitas

Pret: 26,00 lei

LUCIAN BOIA | OCCIDENTUL. O INTERPRETARE ISTORICA Traducere din franceza de Emanoil MARCU HUMANITAS, 2017 Extras din capitolul Incertitudini (p.227) Mai crede in ceva Occidentul? Prima faza ...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Occidentul. O interpretare istorica, Lucian Boia
Occidentul. O interpretare istorica, Lucian Boia

(0 opinii)

Pret: 26,00 lei

LUCIAN BOIA | OCCIDENTUL. O INTERPRETARE ISTORICA Traducere din franceza de Emanoil MARCU HUMANITAS, 2017

Extras din capitolul Incertitudini (p.227) Mai crede in ceva Occidentul? Prima faza a expansiunii sale a gasit un ferment puternic in religia crestina si in misiunea asumata de a supune intreaga lume vointei divine. In epoca moderna, eclipsa partiala a religiei a fost compensata de afirmarea unor religii laice la fel de puternice: natiunea, democratia, progresul, “viitorul luminos”... De-a lungul intregii sale istorii , o serie de obiective inalte, pe pamant sau in cer, au produs acest “idealism cuceritor”, atat de caracteristic pentru civilizatia occidentala. In zilele noastre credintele s-au tocit, erodate de fragmentarea culturala, de cresterea individualismului si de filozofia de consum.

Cati dintre contemporanii nostri ar fi dispusi sa-si dea viata pentru Dumnezeu, pentru patrie sau pentru o idee despre viitor (atitudini curente inca in urma cu abia un secol). Ce religie ar mai putea sa functioneze astazi? Poate Europa? Dar Europa e mai mult o birocratie decat o religie. Sub acest aspect America ramane mai idealista decat Occidentul european: cei mai multi americani continua sa creada in Dumnezeu (faza deja depasita in Europa de Vest) si in misiunea istorica a tarii lor; asta explica, poate, comportamentul mai dinamic al societatii americane (inclusiv numeroase excese). Civilizatia occidentala e pandita de pericolul indiferentei si de absenta unui tel “transcendent” (atitudini in dezacord cu istoria ei precedenta).

Aceasta lipsa de motivatie a macinat deja, acum doua milenii, civilizatia greco-romana. Extras din capitolul Cateva precizari si concluzii (p.233) Acestei schite de istorie a unei lumi modelate de Occident i s-ar putea obiecta ca si Occidentul a luat enorm de la altii. Incontestabil. As spune chiar ca, inainte de epoca relativ recenta in care modelul conceput in Vest a cucerit planeta, Occidentul a beneficiat in mai mare masura de contributiile celorlalti decat ceilalti de contributiile lui. In Evul Mediu, savantii occidentali au redescoperit stiinta (inclusiv vechea stiinta greaca) datorita arabilor. Inventiile esentiale ale epocii (hartia, praful de pusca, busola...) ajung in Europa din China, si tot prin spatiul musulman.

Bizantul, la randul sau, le-a oferit un stimulent intelectual invatatilor din Vest. Chiar si mai tarziu, Occidentul a continuat sa fie receptiv la cele mai diverse productii culturale; e suficient sa mentionam, pentru ultimele doua secole, pictura japoneza, romanul rus, muzica neagra, mistica indiana... si asa mai departe, o lista aproape interminabila.

citeste mai mult
Autor:
Editura:
An aparitie:
2017
Coperta:
Brosata
Dimensiuni:
13 x 20 cm
Nr. pagini:
240
Limba:
Romana
Cod:
978-973-50-4073-4

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie