Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

O istorie literara a vinului in Romania

0 opinii / Scrie o opinie
  • 36,60 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

O istorie literara a vinului in Romania, de Razvan Voncu, volum aparut la editura Curtea Veche

O istorie literara a vinului in Romania este o cercetare a modului complex in care literatura noastra a reflectat transformarile culturii vinului, ca si (in subsidiar) ale culturii potatorice in intregul ei.

Ea pune in evidența, cu forța de necontestat a dovezilor materiale, faptul ca literatura are capacitatea de a inregistra, uneori cu uluitoare sensibilitate, metamorfozele civilizației materiale.

Totodata, cartea de fața reprezinta si o ­propunere de istorie tematica a literaturii romane, luand ca etalon felul in care textul literar relaționeaza cu unul dintre obiectele definitorii ale identitații romanesti: vinul. 

Cartea de fata nu este o istorie literara din perspectiva vini-viticola. Nu este nici o istorie a vinului din perspectiva literara. Mai degraba, o incizie in straturile de contact ale civilizatiei materiale cu cea spirituala, ale sacrului cu profanul, ale inaltarii spirituale cu bolgiile viciului, in viata comunitatii noastre de cultura. Este o carte despre intalnirea cu unul dintre produsele eminente ale acestui pamant, intalnire in care literatura are rolul de teren de joc. De aceea nu-mi propun sa alcatuiesc ierarhii literare in functie de elementul viticol, caci in cuprinsul cartii nu exista determinari tipologice (si cu atat mai putin valorice) intre cele doua aspecte. 

Razvan Voncu (n. 1969), critic si istoric literar, este conferentiar universitar doctor la Departamentul de Studii Literare al Facultatii de Litere, din cadrul Universitatii din Bucuresti. Preda istoria literaturii romane si balcanologie. Este autorul a 16 carti, dintre care mentionam Secvente literare contemporane (2001‑2002, ed. a II-a, 2010), Orizonturi medievale (2003), Despre Preda (2003), Eseuri critice (2006), Fragmente de noapte (2008), Un deceniu de literatura romana (2009), Zece studii literare (2010), Labirintul marturisirii (2012).

A colaborat, din 1989 si pana in prezent, la majoritatea revistelor literare de prestigiu din tara: Luceafarul, Viata romaneasca, Tribuna, Apostrof, Contemporanul, Cultura, Caiete critice, Literatorul, Poesis. Incepand din 2010, sustine rubrica de „Cronica editiilor“ in revista Romania literara. A primit mai multe premii literare si jurnalistice , intre care Premiul „Titu Maiorescu“ pentru critica literara al Academiei Romane (2003). A fost tradus in franceza, engleza si sarba.

„Dar in odaia cramei cu focul in camin,

Aduci pentru prieteni urciorul cel mai plin.

Te-asezi cu ei la masa, citesti si procitesti

Si vinul vechi si vinul mai nou ce-l pritocesti.

Butucii ard in soba cu trosnet si scantei.

Din rodul viei tale esti bucuros sa bei —

Cucernic pentru oaspeți ridici cate-o bardaca,

Pe frații-n poezie nu-i uiți cu cana seaca.

Si, ca poet al viei serbandu-i sfantul hram,

Inchini pentru Horațiu, Virgil si Francis Jammes.“

Ion Pillat, Undrea (1927)

SPECIFICATII

An aparitie 2013
Limba Romana
Cod 978-606-588-644-5