Libraria Bizantina / Carte / Eseistica / Nu putem evada din istoria noastra. Cea mai frumoasa poveste, vol. 2 - Adrian Cioroianu
Nu putem evada din istoria noastra. Cea mai frumoasa poveste, vol. 2 - Adrian Cioroianu
de Adrian Cioroianu
(0 opinii)
Cod produs: C303

Pret: 35,00 lei

Nu putem evada din istoria noastra. Cea mai frumoasa poveste, vol. 2, Adrian Cioroianu - Editura Curtea VecheCred, cum spuneam, ca noi trebuie sa ne impacam cu Istoria noastra. Sa o privim f...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)

Nu putem evada din istoria noastra. Cea mai frumoasa poveste, vol. 2, Adrian Cioroianu - Editura Curtea Veche

Cred, cum spuneam, ca noi trebuie sa ne impacam cu Istoria noastra. Sa o privim fara incrancenare si fara frunti incruntate, sa o judecam fara jigniri la adresa noastra sau a vecinilor. Sa incercam sa invatam ceva folositor din Istorie. Desigur, aceasta nu inseamna sa uitam sau sa trecem cu vederea ceea ce am gresit noi fata de noi, noi fata de altii sau altii fata de noi. Vreau doar sa spun ca, orice am face, noi nu vom putea evada din trecutul nostru. Orice am spune, nu-l putem schimba. Ce a fost a fost — doar ca depinde de noi sa spunem ce si de ce a fost.

Adrian Cioroianu

Istoria este, mai presus de toate, o poveste apropiata de adevar despre ceea ce a fost altadata. in acest volum, „altadata“ este recent si mulți dintre noi, inclusiv autorul, l-au trait, macar in parte, nemijlocit. incepe imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cu imprejurarile in care Romania a intrat in sfera intereselor sovietice, pierzandu-si, pe rand, ca intr-un scenariu bine pus la punct, partidele politice, libertațile cetațenesti, suveranul, cultele religioase si tot ceea ce amintea de vechea Romanie. Continua cu izbanzile de moment ale regimului comunist, cum ar fi instalarea aparatului represiv, crearea unui limbaj nou, industrializarea si urbanizarea țarii, ambele discutabile din perspectiva istorica, marirea (si decaderea) unor corifei ai politicii culturale si se incheie cu declinul si prabusirea regimului si, fireste, a conducatorului sau. Asadar, o istorie la care am participat si in care nu ne simțim confortabil, dar pe care trebuie sa o cunoastem si sa o acceptam, fiindca nu putem evada din istoria noastra.

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, institutie in care lucreaza de peste doua decenii.

A publicat consistent in multe ziare si reviste din tara si adesea poate fi vazut — in calitate de colaborator sau realizator — in programe ale televiziunilor din Romania.

Autor a mai multe volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune si, mai recent, al unui roman, este unul dintre istoricii care au innoit, din punct de vedere metodologic si tematic, imaginea asupra trecutului.

si toate acestea si pentru ca, in copilarie, i-au placut povestile. Mai intai numai povestile, apoi guma de mestecat si povestile, apoi romanele lui Jules Verne si povestile, apoi benzile desenate si povestile, apoi Istoria si povestile, apoi Marylin Monroe si povestile, apoi parfumurile si povestile…

citeste mai mult
Autor:
Adrian Cioroianu
Editura:
Corint
An aparitie:
2016
Coperta:
Brosata
Dimensiuni:
13 x 20 cm
Nr. pagini:
319
Limba:
Romana
Cod:
978-606-588-870-8

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie