Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Nassim Nicholas TALEB | Cand pielea ta e in joc. Asimetrii ascunse in viata de zi cu zi

0 opinii / Scrie o opinie
  • 50,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Nassim Nicholas TALEB    |    Cand pielea ta e in joc. Asimetrii ascunse in viata de zi cu zi

CURTEA VECHE PUBLISHING, 2018

Seria Nassim Nicholas TALEB

Traducere din engleza de Ioana-Gabriela DUMITRESCU

||||

Extras din Prolog. Partea intai

Lichidarea lui Anteu

Nu fugi niciodata de mama – Tot dau peste conducatori razboinici – Bob Rubin si afacerea lui – Sistemelor le plac accidentele de masina

Anteu a fost un gigant sau, mai degraba, un fel de semigigant, fiul zeitei Geea (Mama Pamant) si al lui Poseidon, zeul marilor. El avea o indeletnicire ciudata: ii obliga pe trecatorii din tara sa, Libia (in mitologia greaca), sa se lupte corp la corp; mai exact, tehnica lui consta in a da cu victima de pamant pana o zdrobea. Se pare ca acest hobby macabru era manifestarea devotamentului filial; Anteu dorea sa-i ridice un templu tatalui sau, Poseidon, folosind ca material de constructie craniile victimelor.

Anteu era considerat invincibil, dar se putea recurge la un tertip. Gigantul isi tragea puterea din contactul cu mama sa, Pamantul. Odata ce nu mai avea contact corporal cu solul, isi pierdea toata forta. Printre cele douasprezece munci ale sale (intr-una dintre variantele povestii), Hercule a primit sarcina de a-l lichida pe gigant. A reusit sa-l ridice in aer si l-a zdrobit in brate fiindca picioarele lui Anteu nu mai erau in contact cu mama sa.

Retinem din acest prim tablou ca, la fel ca in cazul lui Anteu, nu putem separa cunoasterea de contactul cu pamantul. De fapt, nu putem separa nimic de contactul cu pamantul. Avem contact cu lumea reala punandu-ne pielea in joc – fiind expusi lumii reale si platind un pret pentru consecintele pozitive sau negative ale acestei expuneri. Juliturile ne ghideaza invatarea si descoperirile, acesta fiind un mecanism organic de semnalizare, pe care grecii il numeau pathemata mathemata („invatare prin suferinta”, un concept pe care mamele cu copii mici il cunosc destul de bine). In Antifragil am aratat ca mai toate lucrurile pe care le credem inventate de universitati au fost, de fapt, descoperite in urma unor improvizatii si au fost recunoscute ulterior printr-o formalizare sau alta. Cunostintele pe care le dobandim improvizand, din incercari, greseli, experienta si prin mijlocirea timpului, cu alte cuvinte, din contactul cu pamantul, sunt mult superioare celor obtinute cu ajutorul ratiunii, lucru pe care institutiile care isi urmaresc numai propriile interese au avut mare grija sa ni-l ascunda.

In continuare, vom aplica aceasta idee procesului pe care lumea il numeste gresit „creare de strategii sau politici”.

Libia dupa Anteu

Al doilea tablou. In vremurile in care scriu aceste randuri, dupa cateva mii de ani, Libia, locul in care se presupune ca a trait Anteu, are piete de sclavi, ca urmare a unei incercari esuate de „schimbare a regimului”, cum se spune, in scopul „inlaturarii unui dictator”. Da, in anul 2017 exista piete de sclavi improvizate in parcari, unde oamenii capturati din Africa Subsahariana sunt vanduti celor care liciteaza mai mult.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din engleza de Ioana-Gabriela DUMITRESCU
An aparitie 2018