N .STEINHARDT | Varia I
de N .STEINHARDT
(0 opinii)
Cod produs: LB-2019-0452
Autor: N .STEINHARDT
Editura: Polirom

Pret: 59,95 lei

N .STEINHARDT    |    Varia IManastirea ROHIA - POLIROM, 2019N . STEINHARDT – Opere 18Opera integrala N. Steinhardt apare din initiativa Preasfintitului Parinte Iustin, Episcopul Maramuresul...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
N .STEINHARDT | Varia I
N .STEINHARDT | Varia I

(0 opinii)

Pret: 59,95 lei

N .STEINHARDT    |    Varia I

Manastirea ROHIA - POLIROM, 2019

N . STEINHARDT – Opere 18

Opera integrala N. Steinhardt apare din initiativa Preasfintitului Parinte Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, Presedinte de onoare al Fundatiei „N. Steinhardt”

Editie ingrijita, studiu introductiv, note si indici de Florian ROATIS

Repere biobibliografice de Virgil BULAT
||||

Extras de la pp. 100-101

Desi specialist in drept public, Duguit (care a fost profesor de drept constitutional si decan la Bordeaux) a elaborat un sistem juridic general, atacand bazele intregii stiinte juridice.

In dreptul public, a negat personalitatea statului si notiunea suveranitatii, care – crede el – va fi inlocuita prin aceea de serviciu public. In ceea ce priveste societatea contemporana si viitoarea ei forma politica, el impartaseste doctrina sindicalista. Dupa ce admite in privinta compozitiei parlamentului sistemul bicameral, Duguit sustine ca una din camere terbuie sa fi reprezentanta profesiunilor, fiindca – spune el: „Nu numai indivizii si partidele constituie o natiune; mai sunt si alte elemente care formeaza infrastructura rezistenta a edificiului social; sunt gruparile fondate pe comunitatea de interese si lucrari, gruparile profesionale, intrebuintand aceasta expresie in sensul ei cel mai larg.

Extras de la pp. 431-432

Dupa criza economica, criza morala. Dupa inflatia monetara, inflatia morala. Morala particularilor e conditionata de cinstea guvernantilor in economia publica. Daca statul inceteaza de a fi om cumsecade, indivizii ii urmeaza pilda si dau incolo morala. „Caci”, spune Georg Bernhard, „inflatia nu e altceva decat o stare de care se face vinovat statul fata de cetateni. Cand statul inceteaza de a fi pazitorul legalitatii pentru a deveni un escroc, exemplul lui sfarseste prin a destinde legaturile morale in toate mediile populatiei. Legaturile cad si ele una dupa alta”. Securitatea materiala indeamna clasele mijlocii spre liberalism. Inflatia, care le lasa pe drumuri, le indreapta spre aventuri si speculatii de orice fel. Dupa mizerie vine dezordinea. Socialistii cu fiscalismul lor, cu teoria lor a „usurarii” situatiei debitorilor, cu masurile lor monetare „democrate” propaga panica. Clasele mijlocii, in panica fiind, inceteaza a mai fi liberale. Nu le mai arde de libertate, doresc ocrotirea tiranica. Oameni instariti si fara griji pot avea preocupari politice, un popor flamanzit nu se gandeste la ideea libertatii, ci la o leafa. Numai buna situatie materiala, increderea si siguranta economica pot da nastere libertatii.

Extras de la pp. 432-433

La izvorul raului e socialismul. Inca din a doua jumatate a veacului trecut Sumner Maine se temea de reaparitia tiraniei fiscale, care mai rapise o data oamenilor – in evul mediu – gustul vietii. [...]

citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2019

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie