Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Arta si arhitectura / Monografii / Muntele Athos. Istorie si innoire in paradisul monahilor
Muntele Athos. Istorie si innoire in paradisul monahilor
de Graham Speake
(0 opinii)
Cod produs: CTD-1722
Autor: Graham Speake
Editura: Renasterea

Pret: 36,75 lei

Muntele Athos. Istorie si innoire in paradisul monahilor, de Graham Speake - Editura Renasterea in Prefaţa la prima ediţie a volumului, Graham Speake, absolvent de Literae Humaniores la Oxfo...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Muntele Athos. Istorie si innoire in paradisul monahilor
Muntele Athos. Istorie si innoire in paradisul monahilor

(0 opinii)

Pret: 36,75 lei

Muntele Athos. Istorie si innoire in paradisul monahilor, de Graham Speake - Editura Renasterea

in Prefaţa la prima ediţie a volumului, Graham Speake, absolvent de Literae Humaniores la Oxford si Cambridge, membru al Societatii Colectionarilor de antichitati si autor a numeroase lucrari academice, arata ca s-a convertit la Ortodoxie ca urmare a numeroaselor vizite pe care le-a facut la Muntele Athos: „Calatoria spirituala spre Ortodoxie mi-a fost inlesnita initial de catre parintii de la manastirea Vatopedi, care astazi sunt fratii mei. Iar de la primirea mea, calauzitor mi-a fost parintele meu spiritual, episcopul Kallistos de Diokleia.

Dupa stiinta mea, episcopul Kallistos este cel care aduce cel mai mult cu un geronda in afara Athosului si sunt profund onorat sa ma numar intre numerosii sai fii duhovnicesti. Datoria mea fata de el si fata de parintii de la Vatopedi e incalculabila. Am scris aceasta carte pentru ca am resimtit nevoia unei astfel de carti. Nu este nicidecum, ma grabesc sa adaug, «marturia convertirii»: aceea ar fi o cu totul alta carte, daca o voi mai scrie vreodata”.

Autorul se adreseaza, prin aceasta carte, celor care au „o minte insetata de cele spirituale si care impartasesc dorinta de a afla mai multe despre misteriosul munte al monahilor, atat despre trecutul cat si despre prezentul lui. Athosul ramane unul din cele mai fascinante locuri de pe pamant. Reinnoirea care are loc acum acolo il face sa fie si mai provocator si dinamic”. La 12 ani de la prima ediţie, in prefaţa celei de a doua ediţii, autorul menţioneaza ca a adaugat un nou capitol in care vorbeşte despre schimbarile petrecute la Muntele Athos in intervalul acestor ani. Muntele panortodox Graham Speake atrage atenţia ca deşi Athosul se afla in Grecia, „nu este grecesc, este Ortodox; mai mult decat atat, este panortodox”. Pe langa majoritatea greaca a manastirilor, sunt şi manastiri sau schituri pentru rusi, sarbi, bulgari si romani. Acestora li se adauga monahi din intreaga lume in aproape toate manastirile – din Europa Occidentala, Statele Unite, Australia si chiar China.

„Pe parcursul istoriei sale Athosul a fost un centru supra­national si nu odata grecii au constituit o populatie in minoritate. Spre deosebire de Biserica Greaca (care este autocefala, condusa de propriul arhiepiscop), Athosul intra sub jurisdictia spirituala directa a patriarhului ecumenic de Constantinopol”, arata autorul. Graham Speake remarca şi faptul ca arhivele manastrilor deţin numeroase documente care acopera intreaga perioada a monahismului athonit incepand cu secolul IX, alaturi de documente care intereseaza din punct de vedere politic, economic, juridic, social si cultural, astfel ca Athosul „conteaza pentru oameni diferiti, pentru ratiuni diferite”.

Autorul afirma ca a fost preocupat sa descrie renasterea de care s-a bucurat Muntele Athos in ultima perioada, in pofida faptului ca mulţi anticipau un sfarşit inevitabil al vieţii monahale pe Sfantul Munte. De asemenea, autorul marturiseşte bucuria pe care a avut-o avand acces la bogaţia informaţiilor şi a documentelor pe care le deţin arhivele manastirilor, şi reface, astfel, istoria, de la inceputuri pana in prezent al Muntelui Athos: „desi s-au scris multe despre diferite aspecte ale Sfantului Munte, putini autori au incercat, dupa cunostinta mea, o istorie completa din cele mai vechi timpuri pana in prezent. Sarcina a devenit mai laborioasa si rasplatitoare, dar si mai necesara odata cu publicarea inca in desfasurare a arhivelor manastirilor.

Aceste arhive reprezinta o sursa de valoare unica si include nenumarate carte, hrisoave si alte documente acoperind intreaga perioada a monahismului athonit incepand cu secolul IX”. Dupa cum arata in Introducere, Graham Speake, Athosul este important, in primul rand, pentru traditia sa spirituala, deoarece „timp de mai mult de o mie de ani Athosul a functionat ca principalul centru al monahismului si spiritualitatii ortodoxe. La un moment dat se spune ca a adapostit 40000 de monahi. Numai Marea Lavra a dat 26 de patriarhi si mai mult de 144 de episcopi. Manastirea Vatopedi a oferit nu mai mult de 44 de sfinti recunoscuti. in secolul XX s-a inregistrat o scadere a numarului de monahi, insa traditiile duhovnicesti s-au pastrat, sfintii continuand sa apara”.

Athosul este important şi pentru motive istorice: „Din clipa inaugurarii de catre imparatul Constantin cel Mare in 330, imperiul Bizantin a fost o institutie unicat, centrata pe Dumnezeu. Oricat de reduse i-ar fi devenit imprejurimile, imparatul a ramas un vicar al lui Dumnezeu pe pamant, suveran peste toti ceilalti domnitori crestini, uns de Dumnezeu, recunoscut de toti, popor, episcopi si patriarhi crestini. (...) Patriarhul si ceilalti membrii ai ierarhiei se bucurau de enorm prestigiu si mare bogatie; insa cel mai ciudat este faptul ca monahii simpli si sfintii au fost mult mai influenti in societatea bizantina pe ansamblu; iar daca se ivea vreodata un conflict intre monahi si episcopi, cei care se bucurau de sprijinul poporului erau monahii. Acesta a fost unul din motivele pentru care imparatii au fost atat de generosi cu asezamintele monahale si care explica imensa bogatie si putere dobandite de manastiri”.

Athosul este, de asemenea, important pentru mostenirea lui culturala, plecand chiar de la cladiri si continutul lor: „chiliile si celelalte cladiri monahale raspandite in peninsula reprezinta in mod covarsitor cea mai buna marturie pe care o avem despre arhitectura domestica din Grecia in perioada otomana, marcate de un interesant adaos de stiluri rusesti, sarbesti, bulgare, romane si georgiene. Toate bisericile ortodoxe sunt decorate in incercarea de a face din ele simboluri vrednice ale cerului pe pamant, iar impodobirea bisericilor athonite se potriveste extraordinar cu paradisul pamantesc pe care monahii sunt fericiti sa-l locuiasca. Cativa din cei mai buni artisti si mes­tesugari bizantini au fost angajati la Athos iar monstrele glorioase ale operei lor pot fi admirate inca in multe manastiri.

Pe langa frescele care coloreaza zidurile, tavanele si cupolele multor biserici si trapeze, exista nepretuite colectii de icoane, multe din ele socotite avand pro­prietati facatoare-de-minuni. Pictarea icoanelor este o traditie practicata inca de monahi si nu putine sunt schiturile ce gazduiesc o scoala de pictura”.

Foarte importante sunt şi colectiile de manuscrise medievale si mai recente, texte liturgice, biblice sau patristice, unele impodobite cu frumoase miniaturi, dupa cum remarca Graham Speake: „Bibliotecile si vistieriile gazduiesc adeseori obiecte pretioase cum ar fi coperti de carte impodobite cu pietre pretioase, vase de argint si aur, vesminte brodate, icoane de mozaic si nenumarate daruri din partea binefacatorilor care impreuna insumeaza celebra bogatie a edificiilor athonite”. De asemenea, de remarcat este importanţa deosebita a naturii inconjuratoare: „Datorita topografiei, geologiei si climatului variat, peninsula este casa unei flore larg raspandite incluzand un numar de specii endemice chiar pe varful ei”.

citeste mai mult
Autor:
Traducere:
Nectarie V. Daraban
Editura:
An aparitie:
2016
Coperta:
Brosata
Nr. pagini:
282
Limba:
Romana
Cod:
978-606-607-172-7

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie