In exclusivitate la Editura Bizantina - Epistolele lui Gheron Iosif Isihastul

Miriam KORBER-BERCOVICI - Jurnal de ghetou

0 opinii / Scrie o opinie
  • 27,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Miriam KORBER-BERCOVICI - Jurnal de ghetou

Curtea Veche Publishing & Editura Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” – Bucuresti, 2017

Cuvant inainte de Alexandru FLORIAN

 

Extras – Jurnalul meu din vremea deportarii

Din adolescenta am dorit sa tin un jurnal caruia sa-i pot povesti ce nu puteam spune cu voce tare nici parintilor si nici chiar celor mai buni prieteni. Prima incercare am facut-o in jurul varstei de 13 ani si tin bine minte ca am incasat o cearta serioasa de la mama care, curioasa fiind, l-a descoperit si a gasit in el ceva foarte subversiv atunci. Era vorba de renumitul Proces al comunistilor despre care citisem in ziar, al carui varf era Ana Pauker, si-mi puneam intrebarea ce fel de oameni sunt comunistii si daca pentru o idee merita sa risti o sentinta de 10 ani inchisoare? Bineinteles ca mi s-a confiscat jurnalul – scris intr-un caiet obisnuit – si mi s-a interzis cu multa seriozitate sa mai fac vreo incercare de acest fel. Si chiar am renuntat, de frica sau din lene. Problema in sine a comunistilor nu m-a mai interesat prea mult si-mi erau suficiente stirile din ziare. In liceul din Botosani, aveam o profesoara foarte buna de istorie si poate de aceea am devenit deosebit de pasionata de acest obiect, motiv pentru care profesoara mi-a spus de fata cu toata clasa ca a mai intalnit eleve ca mine, interesate de istorie, dar care au devenit ulterior comuniste si ca ar trebui sa ma feresc de a patrunde in cauzele profunde ale istoriei, ca si cum ar fi fost vorba de o boala contagioasa. M-am ferit fara sa vreau, din instinct, pana in 1946, cand am intrat in PCR, dar profunzimea celor spuse de profesoara de istorie am inteles-o mult mai tarziu. In schimb, nu m-am putut feri de a avea un jurnal caruia sa ma pot destainui.

Si iata cum s-a intamplat...

De ziua mea, de Ros Hasana in 1941, am primit de la prietenul meu B. un cadou deosebit: un album cu coperti de piele maronie si foi de hartie mai groase, de culoare crem, usor marmorate si cu o foarte frumoasa dedicatie scrisa in coltul din stanga-jos al primei pagini: Tie, Mimi, adevarata prietena in bune si in rele. B. Caietul era menit sa fie un album de amintiri in versuri, mai mult sau mai putin copilaresti sau chiar agramate, un fel de Facebook al acelor vremuri. Mimi era numele meu de alint in familie si printre prieteni. B. i-a facut acest cadou lui Mimi. Miriam am devenit abia dupa ce l-am cunoscut pe sotul meu.

SPECIFICATII

Autori Miriam KORBER-BERCOVICI
Editura Curtea Veche Publishing
An aparitie 2017