Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Mircea Gelu BUTA - Insemnari despre Patriarhul IUSTINIAN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 24,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Mircea Gelu BUTA - Insemnari despre Patriarhul IUSTINIAN

Editura Renasterea, 2019

Tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte ANDREI, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului

Cuvant inainte de Pr. Ioan HIRILA, ph.d

 

Extras/ pp. 35-36

Nu trebuie sa insistam asupra calitatii clericilor care il anturau pe Patriarhul Iustinian sau a Mitropolitului Tit Simedrea, om si carturar de o calitate cu totul aparte, despre care aflam, datorita profesorului Matei Cazacu, ca a fost duhovnicul lui Iustinian. Pe cand era episcop-vicar patriarhal la Bucuresti, Tit Simedrea s-a imprietenit cu Nae Ionescu. Scriitorul Barbu Cioculescu, fiul criticului si istoricului literar Serban Cioculescu, marturiseste urmatoarele: „Tata avea simpatii de stanga. Intrase in Partidul National Taranesc, tocmai ca sa nu mai fie urmarit de Siguranta ca fiind comunist. inspirat de el, care fusese ateu in tinerete, eram si eu pe-atunci <<liber-cugetator>>.// - Bine, dara tatal tau era foarte credincios, din cate stiu, am ripostat.// - Si-a regasit drumul spre Dumnezeu in anii cei grei, cand s-a si imprietenit cu mitropolitul Tit Simedrea, un om extraordinar de luminos si de credincios”.

Un alt scriitor care-l evoca pe Tit Simedrea cu multa pretuire este Arsavir Acterian, coleg de generatie cu Mircea Eliade si Constantin Noica: „3 septembrie 1969. La Cernica. Tit Simedrea: Oaza in pustiu, neostoita curiozitate pentru tot ce-i bine, frumos, adevar, far in intuneric, busola pe marea tuturor ratacirilor. Imbogatitoare ore petrecute in intimitatea lui”.

SPECIFICATII

An aparitie 2019