Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Mineiul pe septembrie, IBT

0 opinii / Scrie o opinie
  • 127,68 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Mineiul pe septembrie, IBT, edtie 2015 - Editura Insitutului Biblic si de Misiune Ortodoxa

„Luna septembrie, care deschide anul bisericesc ortodox, cuprinde sarbatori si zile de pomenire ale unor mari Sfinti ai crestinatatii, pentru a caror cinstire imnografii au alcatuit numeroase tropare, stihiri si canoane, cuprinse in Mineiul pe septembrie.

Prima zi a acestei luni este dedicata indiciului sau indictionului, mai precis inceperii anului bisericesc. Indictionul era, la romani, o perioada de 15 ani, conventie temporala utilizata in strangerea darilor catre imperiu, devenita mai tarziu unitate de masura a timpului, pastrata si in Imperiul bizantin. Ca zi de incepere a indictionului a fost aleasa initial ziua de 23 septembrie, ziua de nastere a primului imparat roman, Octavian Augustus (63 i.Hr. – 14 d. Hr.). Acesta fost inceputul anului civil pana in secolul al V-lea, Biserica serband in aceasta zi primul eveniment din istoria Noului Testament, si anume Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul (Luca 1, 1-25). incepand cu anul 462, binecredinciosul imparat bizantin Leon I (457 – 474) a mutat inceputul indictionului la 1 septembrie, zi pe care imnografla bisericeasca a impodobit-o ulterior cu rugaciuni adecvate inceputului de an, pentru binecuvantarea anului, pentru buna intocmire a vazduhului, pentru imbelsugarea roadelor pamantului, pentru pacea si bunastarea poporului dreptcredincios.

Aceasta zi aminteste si de Sarbatoarea trambitelor din Vechiul Testament (Levitic 23, 24-25), dar si de inceputul propovaduirii Mantuitorului Iisus Hristos in sinagoga din Nazaret unde, dandu-I-se cartea Prorocului Isaia, a citit aceste cuvinte: Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns sa binevestesc saracilor, M-a trimis sa vindec pe cei zdrobiti cu inima; sa propovaduiesc robilor dezrobirea si celor orbi vederea; sa vestesc anul cel placut al Domnului (cf. Isaia 61, 1-2).

Astazi, Bisericile Ortodoxe de pretutindeni considera ziua de 1 septembrie si ca Zi a rugaciunii pentru mediu, vazut ca dar al lui Dumnezeu catre oameni, care insa trebuie sa manifeste responsabilitate fata de creatie. De asemenea, in aceeasi zi, Biserica Ortodoxa Romana a inscris in calendar si pomenirea Sfantului Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit), originar din Dobrogea, initiatorul cronologiei crestine, in secolul al Vl-lea.

In aceasta luna Biserica serbeaza doua mari praznice: Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie) si inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie), sarbatori cu semnificatie teologica pentru inceputul anului bisericesc. Prin cinstirea Maicii Domnului, Biserica propovaduieste invatatura ortodoxa despre pregatirea intruparii Fiului vesnic al lui Dumnezeu prin Nasterea Fecioarei Maria, care va deveni Maica Domnului Iisus Hristos, iar sarbatoarea inaltarii Sfintei Cruci ne arata puterea iubirii smerite a lui Hristos ca fiind mai tare decat pacatul, iadul si moartea.

Alaturi de aceste praznice, in luna septembrie sunt pomeniti Drepti si Proroci ai Vechiului Testament (Prorocul Moise, Dreptul Ghedeon, Prorocii Iona si Baruh), Ucenici ai Mantuitorului (Evanghelistul Ioan), Sfinti ai vremurilor apostolice (Dreptii Ioachim si Ana, Dreptii Zaharia si Elisabeta, Comeliu Sutasul, Apostolul Codrat, Martirul Petroniu, Sfintele Zenaida si Filonila), mari Ierarhi ai Bisericii (Ioan Postitorul, Antim al Nicomidiei, Vavila al Antiohiei, Visarion al Larisei, Grigorie al Armeniei, Sfintii Parinti de la Sinodul al treilea Ecumenic), Mucenici (Eustatie Plachida, Mamant) si Mucenite (intaia Mucenita Tecla, Eufimia, Sofia cu fiicele sale, cele 40 de Mucenite din Adrianopol), Marturisitori (Cuviosul Hariton), Cuviosi (Simeon Stalpnicul, Chiriac Sihastrul) si Cuvioase (Teodora din Alexandria), dar si netrupesti Puteri (Arhanghelul Mihail).

Biserica Ortodoxa Romana cinsteste, in aceasta luna, alaturi de Cuviosul Dionisie Exiguul (1 septembrie), pe urmatorii Sfinti daco-romani si romani: Cuviosii Simeon si Amfilohie de la Pangarati (7 septembrie), Onufrie de la Vorona si Chiriac de la Tazlau (9 septembrie), Cuviosul Ioan de la Prislop si Mucenicii din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian si Valerian (13 septembrie), Ierarhul Iosif cel Nou de la Partos – Mitropolitul Banatului si Marele Mucenic Nichita (15 septembrie), Ierarhul Mucenic Teodosie de la Brazi – Mitropolitul Moldovei (22 septembrie), Voievodul Neagoe Basarab (26 septembrie) si Ierarhul Martir Antim Ivireanul – Mitropolitul tarii Romanesti (27 septembrie).

Cu exceptia Mucenicilor dobrogeni, toti Sfintii romani enumerati au Slujbe aprobate de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, slujbe care au fost introduse in volumul de fata, cu binecuvantarea noastra.

Beneficiind de o diortosire atenta a textului imnografic, precum si de indrumari tipiconale precise, prezenta editie a Mineiului pe septembrie se adreseaza tuturor celor ce iubesc buna-cuviinta casei lui Dumnezeu, in primul rand preotilor si cantaretilor bisericesti, dar si teologilor si tuturor credinciosilor cinstitori ai Sfintilor si iubitori ai sfinteniei”. (Prefața semnata dePreafericitului Parinte Patriarh Daniel)

Sursa: www.basilica.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Nr. pagini 592
Limba Romana
Cod 978-973-616-479-8