Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Michel MALHERBE | Enciclopedia religiilor

0 opinii / Scrie o opinie
  • 50,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Michel MALHERBE    |    Enciclopedia religiilor

Editura Nemira, 2013

Colectia Religio – Coordonata de Eduard Florin TUDOR

Volumul II

Traducere din limba franceza de Elena Mirabela FETIC si Lucia VISINESCU

||||

Extras din capitolul Religia si educatia

Din moment ce copiii nu pot sa invete tot, programele de invatamant rezulta intotdeauna din arbitraje intre diverse prioritati. Astfel latina a pierdut teren in gimnaziu, iar informatica a fost introdusa.

In lumea noastra din ce in ce mai tehnica, religia are ea inca un loc in invatatmant si, daca da, care?

Fiecare tara are un raspuns propriu: in Arabia Saudita, studiul Coranului este primordial, in timp ce statele comuniste isi bazeaza pedagogia pe ideologia atee. Intre aceste extreme, laicitatea prezinta imensul avantaj de a nu impune nicio constrangere si de a respecta libertatea fiecaruia.

Invatamantul religios si laicitatea

Caracterul laic nu presupune ca oricare formare religioasa sa fie absenta din invatamant. In functie de tara, exista situatii foarte diverse in ceea ce priveste locul calitativ si cantitativ al acestui tip de invatamant.

Cel mai des, un regim laic considera ca religia este o chestiune personala si ca este responsabilitatea familiilor de a oferi copiilor, in afara invatamantului oficial, orice formare suplimentara care le convine. O initiere in religie este atunci pusa pe acelasi plan cu orele de pian sau de judo.

Cu ce ar fi totusi impotriva caracterului laic sa deschizi inima si mintea copiilor catre spiritualitate, sub rezerva in mod evident a respectarii unei neutralitati necesare?

Turcia, avand constitiutie laica, considera, in ceea ce o priveste. Ca este preferabil sa fie predate cunostinte religioase in scolile publice, scopul este de a evita orice derapaj politic al unui invatamant religios incontrolabil.


SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba franceza de Elena Mirabela FETIC si Lucia VISINESCU
An aparitie 2013