MEMORIA – revista gandirii arestate Nr. 110 (1/ 2020)
- Cod produs:LB-2020-0435
-
15,80 lei
DESCRIERE
MEMORIA – revista gandirii arestate Nr. 110 (1/ 2020)
Editata de FUNDATIA CULTURALA MEMORIA sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania
Fondator Banu RADULESCU
75 de ani de la deportarea etnicilor germani in URSS/ Fauritori ai Marii Uniri, martiri in temnitele comuniste/ Distrugerea elitelor in anii comunismului/ Opozitia la comunism in anii ’80
Extras/ Mihai Sorin RADULESCU – O evocare: Gina RADULESCU (1937-2014) (pp. 110-113)
Mama ar fi trebuit sa devina pianista, dar n-a fost sa fie. Era talentata si muncitoare in acest domeniu si avusese multi ani profesoara pe domnisoara Afrodita Tanasescu, cunoscuta profesoara de pian in Bucurestiul interbelic. Domnisoara Tanasescu – al carei nepot de frate, Dragos Tanasescu a fost si el profesor de pian la Conservatorul din Bucuresti si initiatorul studiilor de muzicologie despre Dinu Lipatti – locuia pe strada Grigore Alexandrescu, in apropiere de casa lui Petre P. Carp, astazi sediul Ambasadeii Turciei. Eu insumi am facut in copilarie de multe ori drumul de acasa pana la dumneaei, caci ai mei au vrut sa invat si eu pianul si astfel m-au incredintat si pe mine Domnisoarei Tanasescu. Mare diferenta intre mine si mama in aceasta privinta. In sensul ca mama a fost o pianista prodigioasa, cu multa aplicatie si har, pe cand pentru mine studiul pianului – pe care l-am practicat totusi nu putini ani de zile in copilarie – nu a tinut de vocatie. Ceea ce a facut ca la un moment dat, pe la 14 ani, sa abandonez cantatul la pian, dupa ce il incepusem inainte de a intra la scoala. Am ramas cu dragostea pentru muzica si pentru istoria muzicii, insuflate de mama si de bunicul meu matern, profesorul de geografie si de muzica Gheorghe Marineanu (1908-1977), absolvent al Conservatorului din Bucuresti.
[...] Dupa primele patru clase de la Notre Dame – unde se atasase de o maica pe nume Mere Aldegonde – aceasta institutie a fost desfiintata de catre nou-instauratul regim (regimul criminal comunist, nn LB).
[...] Prietenele ei bune din copilarie erau Puica Igirosanu (ulterior Ana Maria Methven), devenita cantareata de muzica usoara si Rodica Ionescu, amandoua locuind pe strada Levantica. Puica Igirosanu era fiica comandorului de aviatie Marius Igirosanu, frate cu regizorul Horia Igirosanu si cu cantareata de opera Pia Igy, maritata cu un american si stabilita in Statele Unite. Poreclite „cele trei Gratii”, mama, Puica si Rodica erau prietene nedespartite.